EL FUTUR BLAUGRANA
Esports 08/05/2012

Els 5 motius per creure en el Barça de Tito

Natalia Arroyo
3 min
A L'OMBRA DE GUARDIOLA  Tito Vilanova ha estat la mà dreta de Guardiola durant cinc anys. Té la confiança del grup i l'aval de l'afició per continuar donant èxits al club.

Pep Guardiola va acomiadar-se de l'afició dissabte, convençut que el projecte que ell ha encapçalat durant quatre anys seguirà tenint èxit sense ell, i li va augurar "llarga vida". La tindrà? Els pilars sòlids sobre els quals s'ha aixecat l'era Guardiola fan pensar que amb Tito Vilanova el camí pot continuar sent exitós.

El substitut més naturalL'elecció de Tito Vilanova suposa trencar poc amb la rutina del Pep

No serà Pep Guardiola (sobretot a efectes mediàtics), però l'aposta per Tito Vilanova garanteix la continuïtat d'un model de joc, d'un estil. La figura del fins ara segon entrenador ve avalada per la plantilla, i les primeres reaccions van ser més que positives. "Té caràcter de sobres per gestionar el vestidor", deia Pinto. Pedro afegia que "té conceptes similars als del Pep", Puyol el considera "la persona ideal" per acceptar el repte de rellevar Guardiola i Iniesta reconeixia que l'equip "està encantat" que des del club s'hagi optat per ell per fer la transició. El mateix Guardiola no pot evitar lloar les virtuts del seu ajudant en cada roda de premsa i acompanya cada elogi amb un seductor "ja l'anireu coneixent". A l'espera de conèixer qui acompanyarà Vilanova a la banqueta (Jordi Roura, actual component de la secció de scouting i anàlisi de vídeo és un dels més ben situats), la seva figura dóna tranquil·litat, perquè és la menys allunyada de Guardiola.

L'eix central és joveLa majoria d'onzes titulars tenen una mitjana d'edat de 27 anys

El Barça d'aquest any no té un onze tipus, una alineació de gala que es pugui recitar de memòria. Però si mirem l'edat dels onze futbolistes més utilitzats (descomptant-hi Abidal, que, a l'espera de confirmació oficial del club, és més que dubte de cara a la pròxima temporada), podem concloure que el millor Barça encara no ha tocat el cim. La majoria de combinacions deixen un onze amb una mitjana d'edat de 27 anys, i aquesta xifra es veu sensiblement rebaixada si es fa jugar Thiago en el lloc de Xavi; Piqué per Puyol, o Pedro, Cuenca o Tello en el lloc de Villa (a qui hem de pensar de teòric titular l'any que ve). El jugador més veterà és Pinto, que en farà 37.

Reforços del filialTello, Bartra, Montoya i Dos Santos pujaran al primer equip

A la plantilla 2012/2013 s'hi sumaran a tots els efectes quatre futbolistes del filial: Cristian Tello, Marc Bartra, Martín Montoya i Jonathan dos Santos. Tots quatre s'han entrenat sota les ordres de Guardiola durant l'any, coneixen el grup, són de la casa i tenen la confiança de Vilanova i la paciència de la grada. No els cal un procés d'adaptació més enllà de la maduresa futbolística que encara han d'adquirir.

'Feeling' entre Tito i ZubiL'entesa entre el cos tècnic i la secretaria esportiva és total

Tito Vilanova i Andoni Zubizarreta connecten i entenen el futbol de la mateixa manera. La seva entesa és clau per donar tranquil·litat i suport al projecte i ser coherents en els moviments d'altes i baixes de jugadors, fent quadrar les voluntats del cos tècnic i les de la directiva. I si en els mesos inicials és necessari, Zubizarreta, principal aval de l'opció de Vilanova, serà el paraigua que aïlli Tito de les crítiques i les possibles pressions polítiques.

Una afició més maduraEl barcelonisme té una altra manera de gaudir i patir

Al Camp Nou, el Barça ha reunit una mitjana de 75.518 espectadors, amb un pic de 99.252 a la Lliga contra el Madrid i 95.845 a la tornada de semifinals de la Champions davant el Chelsea. Aquells dies, tot i perdre, l'afició va acomiadar l'equip amb una ovació. És la nova manera de fer que té el barcelonisme. Igualment exigent, però menys resultadista, més optimista. Això insinua un clima tranquil i positiu per seguir fent avançar el projecte.

stats