VALLPARADÍS
Esports 03/06/2013

El miracle del Manresa, més impossible que mai

àlex Gozalbo
2 min

Demà farà 15 anys que el TDK Manresa va guanyar la Lliga ACB en una gesta que encara avui és recordada com una de les més sorprenents de la història de l'esport. L'eterna batalla entre David i Goliat, mil vegades explicada i adaptada a la desigual lluita entre dos equips d'arreu del món, va agafar una dimensió èpica amb la victòria de l'equip català al Nou Congost contra un Tau que encara avui no es creu el que va passar.

Els aficionats neutrals acostumen a posicionar-se sempre amb l'equip més dèbil. Competir amb menys pressupost o fer-ho representant una ciutat més petita fa més fàcil establir un vincle sentimental quan el conjunt que un porta al cor no lluita per la victòria. Des del pati del col·legi fins a la pantalla de televisió, el feble sempre genera més empatia.

La literatura i el cine han explicat una i mil vegades la mateixa història. Un dels exemples més recordats és Hoosiers , una pel·lícula que recrea el cas real de l'Institut Milan, que l'any 1954 es va endur el campionat estatal de bàsquet d'Indiana. L'escena més mítica arriba quan l'equip modest arriba a l'immens pavelló en què es disputa la final. Els jugadors queden tan impressionats per l'escenari que l'entrenador, interpretat per Gene Hackman, es veu obligat a buscar un metro i mesurar les distàncies de la pista. El tècnic demostra amb un exemple pràctic que les mesures són les mateixes i que l'únic que canvia és l'embolcall. Tenen les mateixes possibilitats que el rival i això ho facilita tot.

No és el mateix cas que a la vida real, en què els equips competeixen en situacions molt diferents. Cada vegada més. Les distàncies entre els clubs rics i els pobres creixen a passes agegantades i la competició queda adulterada. El que fa 15 anys era difícil ara és impossible. No sempre guanya el conjunt amb un pressupost més alt, però mai ho fa el que el té més baix.

Els clubs i els jugadors estan negociant les bases d'un nou conveni col·lectiu que aspira a defensar amb més arguments legals alguns drets fonamentals dels esportistes, com el de cobrar, però que no soluciona l'enorme escletxa que s'està obrint entre els equips participants. Mentre uns conjunts busquen sortides imaginatives per poder pagar els seus desplaçaments, els altres estudien si fer front o no a una clàusula de rescissió milionària per fitxar l'estrella del moment. Els uns sobreviuen i els altres decideixen com viure. Un drama que fa impossibles els miracles.

stats