LLIGA DE CAMPIONS
Esports 30/03/2012

Els més fiables a doble partit

El Barça de Guardiola ha superat 25 de les 27 eliminatòries a doble partit que ha disputat. Tres d'aquestes han sigut amb un 0-0 a l'anada, dues a casa i una a fora, com aquest cop, contra l'Espanyol.

Albert Solé
3 min
EL 0-0 CONTRA EL BENFICA  L'últim cop que el Barça va empatar 0-0 fora de casa a l'anada d'una eliminatòria de Champions va ser el 2006 contra el Benfica.

BARCELONA.Si algun equip té tot el crèdit del món en eliminatòries a doble partit és el Barça de Pep Guardiola. Des que el de Santpedor s'asseu a la banqueta blaugrana han disputat 27 eliminatòries d'anada i tornada -entre Lliga de Campions, Copa del Rei i Supercopa d'Espanya- i només n'han perdut dues, i en tots dos casos havent perdut el primer partit. Per tant, la fiabilitat del Barça en els duels a cara o creu és altíssima.

Tot i que el 0-0 de San Siro a l'anada dels quarts de final de la Champions pot generar algun dubte perquè és un resultat amb trampa -qualsevol gol del Milan al Camp Nou val per dos-, aquest Barça ha superat eliminatòries amb tot tipus de resultats en l'anada, tant a casa com a fora -menys amb derrota al Camp Nou a l'anada, que no ha passat mai-, i sempre se n'ha sortit, amb dues excepcions. Guardiola només ha perdut dues eliminatòries a doble partit, totes dues la mateixa temporada, la 2009/10. La primera va ser en els vuitens de final de la Copa del Rei contra el Sevilla, en què el Barça va perdre 1-2 al Camp Nou i a la tornada al Sánchez Pizjuán amb el 0-1 d'Ibrahimovic no n'hi va haver prou, el dia que Palop ho va aturar tot. I uns mesos més tard, l'Inter de Mourinho va aconseguir un 3-1 a Milà que el gol de Piqué al Camp Nou no va poder capgirar. Les dues eliminacions del Barça sempre han estat perdent el primer partit i a un gol de passar a la pròxima ronda.

El 0-0 del debut de Pochettino

El Barça amb Guardiola quasi sempre ha encarrilat el partit de tornada d'una eliminatòria de Champions, de Copa o de Supercopa amb una victòria a l'anada -el percentatge de victòries de Guardiola és altíssima-, però també les ha superades amb empats de tot tipus i fins i tot havent perdut el primer partit: contra l'Arsenal en el vuitens de final de la temporada passada (2-1), i contra el Sevilla en la Supercopa d'Espanya del 2011 (3-1).

El Barça de Pep també ha passat tres eliminatòries havent empatat a zero el partit d'anada. Una és la famosa semifinal contra el Chelsea, en què el Barça va empatar sense gols al Camp Nou i va empatar a Stamford Bridge (1-1) amb el gol d'Iniesta en el temps afegit. En els vuitens de Copa contra l'Athletic (2010/11) el Barça també va passar amb un 1-1 a San Mamés -amb el primer gol d'Abidal- i un 0-0 previ al Camp Nou. Però l'únic precedent en què el Barça va empatar a zero a l'anada, però fora de casa -la mateixa situació ara contra el Milan-, va ser en els quarts de final de la Copa del Rei de l'any del triplet contra l'Espanyol. El Barça va empatar sense gols a l'Estadi Olímpic de Montjuïc el dia del debut de Mauricio Pochettino a la banqueta blanc-i-blava. Aquell Espanyol anava a la deriva a la Lliga i el tècnic argentí era el tercer entrenador d'aquella temporada, després del fracàs de Tintín Márquez i Mané. El Barça es va fer un nus amb el plantejament de Pochettino a l'anada, i a la tornada, tot i el 3-0 clar als 55 minuts, dos gols de l'Espanyol van fer patir els blaugranes fins al xiulet final de l'àrbitre. Aquest és l'únic precedent en què es pot emmirallar el Barça per saber com s'ha d'enfocar un partit de tornada al Camp Nou amb 0-0 en el primer partit.

Els jugadors del Barça són els primers que són conscients que la tornada contra el Milan a l'estadi blaugrana no serà un partit fàcil després del 0-0 de San Siro. "No saps mai si un 0-0 és bo o no, si ens marquen un gol a casa s'ha de guanyar sí o sí, esperem que el nostre públic ens ajudi", assegurava Xavi Hernández. Per la seva banda, Piqué comentava: "Sabem que seran 90 minuts molt emocionants, però amb el terreny segur i en bones condicions tindrem opcions de passar".

Els 0-0 europeus

El Barça ha empatat a zero en set partits internacionals: dos en l'antiga Copa d'Europa, un en el format Champions, un en la UEFA -precedent de l'Europa League- i tres en la Copa de Fires -previ a la UEFA-. Només ha perdut una vegada, contra el Bayer Leverkusen el 1988 (UEFA), i en va quedar eliminat un altre cop contra l'Estrasburg el 1966 (Fires) per culpa d'una moneda a l'aire, en l'època que no existien les tandes de penals.

stats