18/01/2012

Tot menys mandra

3 min
UN DIA DE RITUALS  Un aficionat mirant un partit del Barça contra el Reial Madrid l'última temporada. Aquesta nit l'escena es repetirà.

Es llevarà com cada dia a les set en punt del matí. Malgrat que és una persona que no suporta haver de matinar, avui s'ha despertat amb un somriure als llavis. No és un dia qualsevol. Aquesta nit juga el Barça al Santiago Bernabéu i el partit serà el motor que li farà viure la jornada amb una intensitat especial. Com el dia que té un concert d'un dels seus grups preferits o que surt publicada l'última novel·la de Jaume Cabré o que sap que soparà en aquell restaurant deliciós de les ocasions especials, els partits que enfronten el Barça i el Madrid sacsegen la rutina habitual. Es dutxarà amb calma mentre comença a visualitzar alguns moments del partit. És dels culers amb tendència a ser optimista i per això segurament veurà jugades brillants de Messi, passades majestuoses de Xavi i croquetes delicioses d'Iniesta.

Al bar on sempre esmorza podrà fer la primera tertúlia del dia. Els clients habituals són tots malalts de futbol i la majoria són molt del Barça. En dies com avui hi ha més gent de la que és normal i les converses són especialment animades. Entre rèplica i rèplica farà una ullada als diaris del dia i s'adonarà que no li interessen per res ni la prima de risc ni les finances de la Generalitat ni la crítica de televisió. Només estarà atent a les pàgines d'esports. A la feina haurà de fer un esforç addicional per concentrar-se i rendir. A cada pausa per fer el cigarret i el cafè aprofitarà per buscar la complicitat dels companys que viuen aquest tipus de partit com ell i la trobarà amb molta facilitat. Sempre ha pensat que les persones que no valoren un espectacle de la magnitud d'un Reial Madrid - Barça es perden un dels grans plaers de la vida. La prèvia dels clàssics, per ell, és màgica, una litúrgia preciosa, plena d'il·lusions i temors alhora, farcida d'alts i baixos anímics, d'anàlisis apassionades sobre les claus del partit.

El ritual de cada clàssic

Al migdia, és obligatori, trucarà a son pare per comentar la jugada. L'home estarà histèric i pronosticarà, com sempre, una catàstrofe monumental, no perquè desconfiï de l'equip sinó perquè el Madrid li desperta tots els fantasmes del passat, per això segurament també parlarà de l'arbitratge, un dels seus temes preferits. Després de sortir de la feina arribaran les hores més difícils, les que costen més d'empassar, les que es fan eternes. Llegir serà una bona solució, tot i que mantenir la concentració durant una hora seguida en la novel·la que està llegint serà pràcticament impossible. Veurà el partit d'aquesta nit a casa d'uns amics i quan no pugui més per culpa del neguit marxarà cap allà amb el vi i les postres (el Barça encara no ha perdut mai contra el Reial Madrid des de que ell s'encarrega del vi i les postres) i vestit exactament igual que el dia de l'últim triomf per 1 a 3.

L'últim que li provoca un Reial Madrid - Barça és avorriment o mandra. Aquesta vegada hi ha en joc unes semifinals de la Copa del Rei però també la possibilitat de reconfirmar que el Barça continua sent l'equip hegemònic del futbol mundial. Beneït sorteig, que ens ha regalat dos clàssics extres, pensa amb el cuquet a l'estómac que només apareix en les grans ocasions.

stats