10 anys al Mundial i 100 podis al sac

Marc Márquez es converteix en el pilot més jove que arriba al centenar de podis

Nuria García
El primer podi de Marc Márquez, a Donington l'any 2008

BarcelonaEn el seu primer any a MotoGP, Marc Márquez va començar a batre un darrere l'altre la majoria dels rècords de precocitat del Mundial des de feia anys (la majoria dataven dels anys 80). Freddie Spencer, fins llavors el més jove a aconseguir la 'pole', la victòria i el títol de campió del món, entre d'altres, va veure com en qüestió de dies el seu nom passava a ser el segon d'una llista que encapçalava un jovenet de Cervera.

Evidentment, Márquez no els ha pogut batre tots (Spencer, per exemple, va ser campió de dues categories el mateix any), però aquest cap de setmana passat, 4 anys més tard, va afegir una fita més al sac: aquest diumenge, amb el segon lloc que va signar al Japó, es va convertir en el pilot més jove que arriba als 100 podis al Mundial.

En tota la història només hi ha 9 pilots que hagin acabat entre els tres primers en un centenar de curses i un d'ells és Marc Márquez. Al davant, el de Cervera encara hi té 8 pilots més. Qui més podis acumula és Valentino Rossi, que ha pujat al calaix després d'una cursa en 226 ocasions. Segon és el també italià Giacomo Agostini (159 podis) i el tercer lloc l'ocupa un altre català, Dani Pedrosa (152). Quart és Jorge Lorenzo (147) i el 'Top5' el tanca Ángel Nieto, amb 139, tot i que tots van assolir els seus primers 100 podis amb més edat que Márquez: ell ho ha aconseguit amb 24 anys i 240 dies, pels 25 anys i 244 dies que tenia 'Il dottore' quan va arribar-hi.

Marc Márquez, al podi de Motegi

Més de la meitat de les curses al podi

En 10 anys al Mundial, el català, que ja acumula 6 títols de campió del món (un de 125 cc, un de Moto2 i 4 de MotoGP) lluita ara per la 'maneta' de campionats a la categoria reina. I mentrestant, gràcies als 10 podis d'aquest any (5 triomfs, 4 segons llocs i un tercer), ja pot presumir d'un rècord més. El primer cop que Márquez va pujar al podi, de fet, no va poder celebrar aquella fita amb cava. Va ser el 22 de juny del 2008, al traçat de Donington Park: tenia tan sols 15 anys (i 126 dies) i, per tant, va haver-se de conformar amb aixecar ben amunt la copa del tercer classificat al costat del guanyador, Scott Redding, i de Mike di Meglio.

Des de llavors, els números de Márquez no han deixat ningú indiferent: 100 podis en 165 curses que ha disputat indiquen que el de Cervera ha pujat al podi en el 60% de les cites en què ha participat. A més, el català ha guanyat 60 d'aquestes 165 curses; és a dir, ha guanyat el 35% dels Grans Premis que ha disputat.

El primer triomf de Marc Márquez, a Mugello el 2010

El primer podi, en efecte, va ser un tercer lloc, i el primer triomf no va arribar fins 2 anys més tard, a Mugello, el 2010, la temporada en què va aconseguir el seu primer títol de campió del món, el de la categoria petita sobre una Derbi. Però en total, dels 100 podis que ja suma, al tercer calaix tan sols hi ha pujat en 15 ocasions, per les 60 que ho ha fet al capdamunt de tot després d'haver creuat en primer lloc la línia de meta, entre les quals les 10 victòries consecutives que va aconseguir l'any 2014 a MotoGP, quan va convertir-se en el bicampió més jove de la història de la categoria reina.