LLIGA DE CAMPIONS
Esports 21/02/2013

El malefici de l'anada dels vuitens de final

El Barça només ha guanyat un partit de la primera eliminatòria els últims cinc anys

Albert Solé
Leo Messi marxa decebut de San Siro i es treu la samarreta.

Barcelona.Al Barça se li entravessa sempre el partit d'anada dels vuitens de final. Ahir a San Siro, contra un Milan notablement inferior als equips rossoneri de les grans èpoques, no va saber jugar contra la teranyina defensiva teixida per Allegri i va acabar sucumbint. El Barça, però, ja està acostumat a patir en el partit d'anada dels vuitens de final en les últimes temporades. En les últimes cinc eliminatòries de vuitens seguides, el Barça només ha guanyat una vegada el partit d'anada -sempre en camp contrari-, i va ser l'any passat, a Leverkusen, contra el Bayern (1-3).

El 2009, el primer Barça de l'era Guardiola-Tito va empatar a un al camp de l'Olympique de Lió, i encara gràcies, perquè va merèixer la derrota clarament. El 2010 els blaugranes van tornar a patir, aquest cop a casa de l'Stuttgart alemany (1-1), i el 2011 l'Arsenal de Cesc va fer pujar els colors al Barça amb un 2-1 merescut a l'Emirates. En aquests tres casos, l'equip de Guardiola va resoldre l'eliminatòria al Camp Nou. Va clavar un 5-2 al Lió i un 4-0 a l'Stuttgart. Li va costar força més eliminar l'Arsenal, ja que va vèncer per 3-1, però Bendtner va tenir a l'últim minut el gol que hauria donat la classificació als anglesos, si no fos per una intervenció miraculosa de Mascherano. La temporada passada, contra el Bayern, tot i el clar 1-3 de l'anada, els blaugranes es van cruspir els alemanys amb un 7-1 inapel·lable, i amb cinc gols de Leo Messi.

En tots els partits d'aquestes anades de vuitens de Champions, sempre a finals de febrer, el Barça havia aconseguit marcar un gol, com a mínim, que en eliminatòries a doble partit tenen un valor doble. En canvi, ahir el Barça va ser incapaç de fer-ne cap al camp del Milan, i haurà de fer un autèntic partidàs al Camp Nou el pròxim 12 de març.

El Milan trenca la mala ratxa

En l'última dècada el Barça havia aconseguit capgirar la història, que era favorable als italians, i dels últims set duels amb el Milan no n'havia perdut cap (quatre victòries i tres empats). Ahir els milanesos van trencar aquesta mala ratxa amb un 2-0 claríssim i incontestable, precisament, amb l'equip amb menys talent dels d'aquestes últimes temporades. El Milan de Sacchi i el de Capello els van passar per sobre a finals dels 80 i a principis dels 90, i el Barça de Rijkaard i Guardiola havia fet el mateix al segle XXI.

Cap precedent amb 2-0

El Barça no ha hagut de remuntar mai un 2-0 en l'anada d'una eliminatòria de Lliga de Campions en tota la història d'aquesta competició i, per tant, no hi ha precedents per saber si ha estat capaç de fer-ho o no. En competició europea, però, l'últim precedent d'un 2-0 en el primer partit d'una eliminatòria va ser la temporada 1989-1990 a la Recopa al camp de l'Anderlecht. A Bèlgica, el Barça de Cruyff pre Dream Team va perdre per dos gols. Al Camp Nou van aconseguir igualar el marcador amb un altre 2-0, però a la pròrroga els belgues van marcar un gol i van eliminar els blaugranes.