VALLPARADÍS
Esports 11/03/2013

Una història de 25 anys i 1.410 exemplars

àlex Gozalbo
2 min

Abans d'intentar fer caure presidents de govern, Pedro J. Ramírez va dedicar-se a finalitats menors. Quan el seu grup editorial va comprar la revista Gigantes del Basket , el periodista es va presentar per sorpresa a una de les primeres reunions i va exigir tombar un dels càrrecs directius que aleshores dominava l'esport de la cistella. "Si ho aconseguim, ens tindran en compte", va dir mentre els redactors li miraven amb incredulitat els tirants. L'anècdota encara s'explica ara a la redacció de la publicació, que avui lliura a Madrid els seus premis anuals.

Vint-i-cinc anys i 1.410 exemplars d'una revista donen per a molt. La publicació ha aconseguit reinventar-se una i mil vegades per continuar acudint cada dimarts a la seva cita amb els lectors. Moltes generacions de malalts del bàsquet han passat puntualment pels quioscos per rebre la seva dosi i tractar la seva addicció. "Mireu-los, els nois de Gigantes ", solia cridar Andrés Montes cada vegada que coincidia en un acte qualsevol amb els redactors de la revista, que durant anys es va convertir en un planter fiable de bons periodistes del sector.

Fa uns mesos Gigantes del Basket va dur a terme la seva transformació més bèstia: va alterar la periodicitat i es va convertir en un mensual. A més, va augmentar l'atreviment amb un tractament més sorprenent dels temes d'actualitat. Repassar la llista de premiats dels anys anteriors és un exercici molt saludable que guanya amb la perspectiva del temps. Esportistes sobrevalorats que van tenir un èxit efímer comparteixen guardó amb veritables mites del bàsquet que passaran a la història i que es mantenen en el record dels aficionats.

La temporada 1997-1998 Joan Creus es va endur dos premis, el de millor jugador de l'any i el de llegenda, distintiu que comparteix amb Arvydas Sabonis, Drazen Petrovic o Fernando Martín. El base va aconseguir que Manresa celebrés un títol de Lliga, una fita que ja aleshores semblava impossible. Quan es va retirar, va passar un temps com a comentarista de ràdio i televisió, mitjans des dels quals explicava les coses abans que passessin. Es preparava els partits millor que qualsevol entrenador i intuïa quines tàctiques farien servir els dos equips.

Des de fa uns anys Joan Creus es dedica a construir equips per al Barça Regal, club que ara ultima la seva renovació. L'entitat ha respectat el seu calendari mental, però la sintonia entre les dues parts és bona i aquesta setmana es reprendran les converses.

stats