27/04/2011

Un gran mecanisme de precisió

3 min
Les portades de l' As d'ahir, dimarts 26 d'abril, i del Marca de dilluns, dia 25.

Al mercat setmanal argumental de la premsa de Madrit hi trobem tres productes que estan en oferta: 1. Final de cicle blaugrana, 2. Guardiola ha perdut els papers i 3. " Canguelo ".

El final de cicle va ser cosa de Punto Pelota (Intereconomía). Dilluns van agafar-se a unes declaracions iròniques de Guardiola dient que si només guanyaven la Lliga "seria un desastre i un fracàs. Hauríem de canviar de president, d'entrenador i de jugadors. El cicle s'ha acabat". Va fer de fiscal de la cosa Frédéric Hermel, del diari L'Équipe (per cert, si l'escolta ja pot esborrar del seu vocabulari l'expressió "el prestigiós diari L'Équipe "): "Al Barça li ha funcionat el seu joc durant dos anys i mig, però ha trobat un mestre tàctic com Mourinho i el Barça no té alternativa".

A Guardiola ja van començar a pentinar-lo diumenge al migdia els d'Antena 3: "S'ha Mourinhisat i actua amb victimisme davant la premsa". Dilluns van continuar: "El virus Mourinho ha transformat Guardiola. Critica fins i tot les decisions correctes d'Undiano a la final de Copa. S'ha tret la careta per mostrar el Mou que porta a dins". A la mateixa hora Manolo Lama i Manu Carreño (Cuatro) passaven el reportatge "En Pep es vesteix de Mou", amb grans frases de l'estil: "En Pep vol venjança, però es posa una pell de xai", "En Pep passa a l'atac", "En Pep n'està fart i ha acceptat el guant de Mou".

Poques hores després, Punto Pelota preguntava als seus espectadors: "¿Ha caigut Guardiola en la trampa de Mourinho?". Paco Buyo, un ciutadà que diu " fúbol " i " tática ", creia que a en Pep "li han entrat dubtes", Javier Matallanas ( As ) recordava que Guardiola "ha estat un dels jugadors més expulsats de la història del Barça" i Siro López afirmava: "Ha deixat de pixar colònia, ha baixat del púlpit i ara és humà".

Naturalment, presentar l'entrenador blaugrana com un home descentrat servia per denunciar que pressiona els àrbitres. D'aquesta part de la feina se'n va encarregar l' As . Portada de dilluns: "Guardiola ja parla d'àrbitres". Portada d'ahir: "Guardiolato. La UEFA atén les suspicàcies del tècnic i xiularà un alemany i no un portuguès. Stark s'ha manifestat seguidor de Messi". Això va permetre a Los Manolos de Cuatro presentar l'àrbitre d'avui com "un fanàtic confés de Messi", mentre una foto de l'argentí s'omplia de siluetes de llavis representant petons (de l'àrbitre, s'entén).

En aquest repartiment de papers, al Marca de dilluns li va tocar el titular " Eurocanguelo . Guardiola ara va de víctima i ja parla malament dels àrbitres i assumeix un paper derrotista". Això va permetre a Los Manolos fer dimarts un debat titulat " ¿Hay canguelo en el Barça? ". Per fer boca, abans van passar-nos el vídeo "Pepe, l'home que provoca temor al Barça", basat en les aventures d'un Shrek que van convertir en Shrepe. "Shrepe?", es pregunta vostè. Doncs sí, fruit de la unió del nom del jugador i el del personatge de color verd. Més pillat que la mà de Millet a la caixa del Palau, sí, però, què esperava? I encara una miqueta abans vam fruir de la frase: "Dissabte, una llista de botes d'or i de campions del món enfilaven la banqueta del Barça. La tensió es podia tallar amb la fulla de les alineacions. Un drama". Aquesta frase anava acompanyada d'unes imatges de Guardiola entrant a la ciutat esportiva amb el comentari "fa cara de preocupat". Vaja, més o menys el mateix que deia Josep Pedrerol hores després al Punto Pelota : "En Pep pensa que els seus jugadors estan desanimats".

Com pot comprovar, tot plegat un mecanisme mediàtic que es retroalimenta amb una gran precisió.

stats