12/11/2016

El final de festa rodó de Márquez

Marc Márquez durant la sessió d’entrenaments d’ahir a Xest.

BarcelonaD’Estoril a Xest. Del primer Gran Premi quan era un nen, el 2008, a l’última cursa d’un Mundial en què, de nou, Marc Márquez (Repsol Honda RC 213V) ha imposat la seva llei. El pilot de Cervera viurà aquest cap de setmana al circuit Ricardo Tormo de Xest, escenari del Gran Premi de la Comunitat Valenciana, un final de festa rodó amb l’última cursa de la temporada, en la qual, de passada, celebra el seu Gran Premi número cent cinquanta, entre 125 cc, Moto2 i MotoGP, amb l’objectiu d’aconseguir un nou triomf per oblidar les dues caigudes que ha patit en totes les curses des que va aconseguir el títol. A Austràlia i Malàisia, ja alliberat de pressió, Márquez va rodar per terra. Unes caigudes sense importància.

El circuit Ricardo Tormo sol portar bona sort a Dani Pedrosa i Jorge Lorenzo, ja que hi han guanyat en tres ocasions. En canvi, no és un escenari estimat pel gran rival del català, l’italià Valentino Rossi (Yamaha YZR M1), que va aconseguir el subcampionat de forma matemàtica a l’última prova del Mundial. Rossi hi ha guanyat tan sols dos cops, el 2003 i el 2004, fa més d’una dècada. Márquez, però, tampoc acaba de brillar a Xest, on va guanyar només el 2014. La de Xest, de fet, és una cursa per treure’s un regust amarg per a molts pilots. Márquez vol oblidar les últimes caigudes i tornar a guanyar a València, Rossi intentarà demostrar que pot adaptar-se a aquest traçat on no sol somriure, i Jorge Lorenzo i Dani Pedrosa, després d’una temporada frustrant, voldran acomiadar-se a dalt de tot del podi del circuit Ricardo Tormo.

De fet, si ara fa un any Xest va viure una cursa esbojarrada amb el Mundial en joc, amb Lorenzo aguantant l’atac de Rossi, en aquesta ocasió tots els títols ja s’han resolt fa setmanes. El traçat valencià servirà per acomiadar els pilots que canvien d’equip, com Lorenzo -deixa Yamaha i marxa a Ducati-, o per donar una oportunitat a pilots que no solen pujar al podi per anar a totes. Aquesta temporada s’ha caracteritzat per la varietat de guanyadors, amb una xifra mai vista els últims anys de pilots que han aconseguit un triomf: Marc Márquez, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa, Maverick Viñales, Valentino Rossi, Andrea Iannone, Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow i Jack Miller han guanyat alguna cursa, i molts altres han pujat al podi.

Márquez, però, vol ser el director d’orquestra d’aquesta festa, el dia que arriba a la xifra rodona de 150 Grans Premis. Des de l’any 2008 a Estoril, circuit que ha caigut del calendari, el català ha aconseguit 5 títols de campió del món en diferents categories, amb unes estadístiques espectaculars: Márquez ha aconseguit sumar 55 victòries (un 37% de les curses), pujar al podi 89 cops -el 60%-, 65 millors temps als entrenaments oficials -gairebé el 50%- i 50 voltes ràpides en cursa (el 34%).

Jorge Lorenzo no va donar opcions a Marc Márquez i Valentino Rossi i ahir es va apuntar la pole en MotoGP. La segona línia de sortida quedarà ocupada per Maverick Viñales, Andrea Dovizioso i Pol Espargaró. El valencià Aron Canet va ser el més ràpid en la classificació de Moto3 i el suís Thomas Lüthi, en la de Moto2.