Rugbi
Esports 13/04/2014

L'orgull de la Santboiana manté viu el somni del 'play-off' (30-31)

El triomf agònic dels catalans contra el Bathco els permet encarar l'última jornada amb opcions de classificar-se per a la fase final

Martí Molina
Els jugadors de la Santboiana, després de guanyar el partit contra el Bathco / UES

BarcelonaSet victòries en set partits. El registre espectacular de la Santboiana no deixa d'engrandir-se i aquest diumenge ha sumat un nou triomf, aquest cop al camp del Bathco de Santander, que manté els catalans vius a la lluita per classificar-se per al 'play-off' per al títol (30bb-31b). Aquest marcador, sumat a la derrota de l'Ordizia a Gernika, fa que tot plegat s'acabi decidint a l'última jornada.

Era un partit a caixa o faixa, ja que qualsevol derrota –encara que fos amb bonus– allunyava els de Sant Boi de la sisena posició, la darrera que dóna accés a la lluita per al títol de la Divisió d'Honor. L'equip n'era conscient, tot i que també sabia de les dificultats del rival, que malgrat ser novell a la màxima categoria està fent una temporada magnífica. Un grup que destaca per tenir jugadors corpulents i físics, i que s'imposa en els cops. Aquesta, en part, ha estat la clau d'un partit ajustat i que no s'ha decidit fins al darrer sospir.

El Bathco s'imposa al principi

I és que els homes de Lewis Williams no han tingut un bon inici de partit a San Román. La Santboiana s'ha vist superada d'entrada per un Bathco més incisiu, que al quart d'hora dominava per 10-0. Els catalans han pogut reaccionar amb un assaig no transformat de Rubén, però malgrat jugar per dues vegades en superioritat, al descans s'hi ha arribat amb triomf local per 13-5.

La Santboiana ha acusat les absències d'homes importants a l'equip com Ako Chíchua –per una lleu commoció al darrer partit– i Jonathan Phipps –per acumulació de targetes–. A la segona meitat ha pogut millorar i fer-se forta en les diferents facetes del joc, tot i que ha estat molt desencertada a les melés: tan sols n'ha guanyat dues, ha rebut un assaig de càstig i ha encaixat una marca amb un 'scrum' que ha entrat directe.

Tornant del descans l'equip ha recuperat les bones sensacions i s'ha fet forta a la gespa de San Román. El partit seguia igualat i era d'anada i tornada, però la valentia dels catalans sumada a la bona actuació de Tapu Apikotoa, un cop més el director d'orquestra de la Santboiana, ha permès capgirar el marcador. Ell mateix ha estat l'encarregat d'ajustar diferències, amb una marca poc després del descans (13-12).

Quinze minuts d'infart

A partir del minut 57, amb un assaig de càstig del Santander (20-12), ha començat un tram final de partit frenètic, amb marques a tort i a dret. El marcador s'ampliava amb tanta facilitat que per un moment els aficionats no sabien si assistien a un partit de rugbi o a un de bàsquet. Després vindria un assaig de davantera de la Santboiana (20-19), però també dues grogues per als catalans, que han passat a jugar durant uns minuts amb només tretze jugadors. Aquesta circumstància l'ha aprofitada bé el Bathco per tornar a distanciar-se (25-19). Però Tapu, novament, ha posat les coses al seu lloc creuant la línia de marca (25-24) i, a la següent jugada, era Ferran qui aconseguia l'assaig (25-31). Tota aquesta successió de marques ha passat amb només quinze minuts de joc.

El conjunt de Sant Boi tenia avantatge però no tenia assegurada la victòria, ja que els locals estaven a una marca transformada del partit. En aquest intercanvi de cops, el Bathco també ha pogut fer un darrer assaig però sense convertir el xut a pals posterior (30-31). Quedaven només tres minuts de nervis, però el marcador ja no es mouria més i la Santboiana celebrava una victòria tan agònica com merescuda, per l'actitud dels jugadors malgrat l'adversitat.

Tot es decidirà a l'última jornada

Queda una jornada de Lliga però no arribarà fins al 4 d'abril. Sigui com sigui, els tres equips que es juguen la sisena posició tenen compromisos relativament complicats. La Santboiana rebrà la visita d'El Salvador, que aspira a ser segon i classificar-se directament per a les semifinals. Precisament l'Ordizia rebrà el Bathco, l'altre equip que vetlla per ser tercer i tenir avantatge de camp al 'play-off'. Mentre que el Getxo juga al camp del Cisneros, equip que també es juga el segon lloc. La Santboiana necessita guanyar –a poder ser amb bonificació– i esperar l'ensopegada dels seus rivals.