Esports 28/02/2011

La "fatiga tàctica" és la gran preocupació de Mourinho

Natalia Arroyo
2 min
Benzema esgotat i frustrat sobre la gespa de Riazor, després de fallar una ocasió contra el Dépor.

Barcelona.José Mourinho fa anys que treu pit d'una nova i transgressora manera de treballar que ha rebut el nom de periodització tàctica . Una innovadora manera de fer que aspirava -i encara aspira- a repensar el futbol actual.

Però què és això tan diferent que proposa Mourinho? "No sé on acaba allò físic i on comença allò psicològic o tàctic. Per mi, el futbol és globalitat i no sé separar les coses", afirmava el tècnic portuguès ja el 2003. I, obsessionat en aquest tot que és el futbol, ha construït una metodologia de treball que es basa en la ideació d'un model de joc, d'un patró col·lectiu sobre el qual s'estructura l'entrenament. No hi ha sessions físiques, ni tècniques, ni tàctiques: hi ha entrenaments sobre un determinat estil de joc.

Per Mourinho, no hi ha equips ben o mal preparats físicament, hi ha equips "adaptats al tipus d'esforç que exigeix una manera de jugar concreta". El seu Madrid encara no entén a què juga, no ha assimilat el model de joc i per això es fatiga més.

Garantir la concentració

Rui Faria és la seva mà dreta, el seu teòric preparador físic. La següent reflexió és seva: "Jugar és pensar i pensar exigeix concentració. Jugar bé és pensar dins uns paràmetres, un model de joc i exigeix molta més concentració".

L'entrenador del Madrid busca del seu equip que s'entreni i jugui sempre amb la màxima intensitat possible, però no ho entén com a córrer molt o poc, sinó com a interpretar de forma gairebé teledirigida les diferents situacions del joc i fer-ho ràpid. Això només és possible si té tots els seus jugadors frescos mentalment, receptius al desgast emocional que suposa cada tasca.

Mourinho planifica la setmana tenint això molt en compte, assumint que el jugador no tolerarà un entrenament exigent ni difícil després d'un partit, perquè no estarà recuperat encara de l'esforç d'haver jugat. És el que ell anomena "fatiga mental-emocional" o "fatiga tàctica".

Recuperació mental-emocional

El tècnic blanc, de fet, valora aquest desgast per damunt del cansament físic. "Si juguem un sol partit -diu Mourinho-, l'endemà de jugar dono descans. Sé que des d'un punt de vista fisiològic seria millor entrenar-se, però des del mental, convé desconnectar". I per això gradua la complexitat dels entrenaments durant la setmana: comença fàcil i amb tasques genèriques, va guanyant en especificitat i complexitat, per acabar amb sessions de poc desgast per apropar-se al partit sense fatiga intel·lectual.

Mourinho veu el seu Madrid poc capaç de recuperar-se i mantenir la concentració partit rere partit, com sí que pot fer el Barça. "Qualsevol equip acaba resistint físicament, però no pot estar permanentment concentrat", va afirmar el 2003.

stats