Futbol Femení
Esports 24/10/2012

La selecció espanyola derrota Escòcia en l'últim segon de la pròrroga (3-2) i es classifica per a l'Eurocopa 2013

L'experiquita Vero Boquete, després de fallar un penal al minut 119, ha fet el gol definitiu en el temps afegit. L'última i, fins ara, única participació del combinat absolut va ser l'any 1997

BarcelonaLa selecció espanyola absoluta serà a l'Eurocopa de Suècia 2013. El combinat que dirigeix Nacho Quereda ha derrotat 3-2 Escòcia a la repesca(4-3 en el global) en un partit vibrant fins l'últim instant. De fet, Espanya ha estat virtualment eliminada durant molts minuts i ha hagut de remuntar en dues ocasions per segellar el seu bitllet per a la fase final del campionat d'Europa que se celebrarà entre el 10 i el 28 de juliol de 2013. Adriana ha neutralitzat el gol de Mitchell per forçar la pròrroga. I després que Little tornés a posar per davant el conjunt d'Anna Signeul, ha arribat la gesta espanyola. La migcampista blanc-i-blava Meseguer ha fet el 2-2 amb un golàs i ha provocat un penal al minut 119 que Vero Boquete no ha sabut transformar. L'afició a Las Rozas es pensava que aquella ocasió fallada seria l'última però, en el temps afegit, la mateixa Boquete ha fet el gol de la victòria i ha fet embogir la banqueta espanyola. Espanya no es classificava entre les millors d'Europa des del 1997.

Espanya no ha començat a jugar fins que no s'ha vist contra les cordes. Passiva i sorprenentment reculada, la selecció de Quereda ha semblat conformar-se amb l'1-1 de l'anada a Hampden Park, com si jugués a defensar-lo. Escòcia, obligada a portar el pes del partit, s'ha anat fent gran a mesura que han anat passant els minuts, sentint-se forta amb el poder intimidatori de la corpulenta Jennifer Beattie en punta. La jugadora de l'Arsenal Ladies ha disposat de la millor ocasió del primer temps, però el seu xut ha marxat desviat per poc. Espanya, incapaç de fer circular la pilota, s'ha limitat a enviar passades llargues que no superaven la defensa escocesa. La millor i única ocasió de perill ha arribat en un refús de Torrejón que la lateral Small s'ha empassat, deixant sola Adriana Martín. L'exjugadora de Barça, Sabadell i Espanyol no ha sabut superar Fay en l'un contra un.

Res ha canviat després del descans. Escòcia ha continuat controlant la pilota i el ritme del partit. Fruit d'aquesta empenta ha arribat el 0-1, obra de Mitchell, rematant al segon pal una bona jugada des de la banda dreta.

El gol ha fet reaccionar Espanya que, de cop i volta, ha rescatat el seu futbol i ha fet un pas endavant. O dos. O tres. S'ha tret la disfressa d'equip inferior i s'ha posat a tocar la pilota, a pujar amb ordre, a atacar amb efectius. Després d'una bona conducció interior de Jenni, Vero ha obert a la banda esquerra on Adriana, després d'un retall cap a dins, ha xutat amb rosca per clavar la pilota al lateral de la xarxa. 1-1. Sandra Vilanova ha fregat l'1-2 abans del final, però ha trigat en rematar i la defensa escocesa se li ha tirat a sobre. Finalment, l'empat ha forçat la pròrroga.

Un pèl tenses un altre cop després de l'aturada, les jugadores espanyoles s'han vist lleugerament superades per Escòcia que, en un bon contracop, ha sorprès la defensa espanyola per fer l'1-2 que posava les coses molt difícils. Espanya necessitava dos gols per remuntar, per classificar-se.

Quereda ha mogut la banqueta, desesperat per mirar de trobar la reacció, donant entrada Débora per Jenni, Nagore per Vilanova i Erika per Mely. La migcampista de l'Espanyol, Silvia Meseguer, després d'un partit completíssim, s'ha inventat el 2-2 amb un obús des de la frontal de l'àrea que Fay només ha pogut veure entrar.

Abocada a l'atac, amb defensa de tres, i resant perquè la ràpida Lisa Evans no cacés cap contraatac, Espanya ha continuat apropant-se a la porteria d'Escòcia. Al minut 119, un xut de Meseguer ha impactat en les mans de Mitchell dins l'àrea. Penal. L'encarregada de llançar-lo ha sigut Vero Boquete, que no ha pogut enganyar la portera Fay, que ha aturat el penal, com ja havia fet a l'anada en el llançament d'Adriana Martín.

Sense temps per a més, Espanya ha posat totes les seves il·lusions en un últim atac, però encara pensant en l'ocasió fallada. La més clara. Potser la definitiva... Però en una jugada embolicada dins l'àrea, Boquete s'ha pogut regirar i xutar, ras, fluixet, ajustat al pal esquerre de Fay per batre la portera escocesa. 3-2. Bogeria a la banqueta, que ha saltat al terreny de joc per celebrar la classificació.

Espanya serà una de les 12 seleccions que jugaran l'Eurocopa del 10 al 28 de juliol a Suècia. La selecció espanyola tornarà a una fase final després de no fer-ho des del 1997, any de l'última i única participació del combinat absolut en la màxima competició europea de seleccions.