LLEI ANTIDOPATGE
Esports 09/03/2013

El govern espanyol endureix les sancions per dopatge en l'esport

El consum de substàncies continuarà sense ser considerat delicte

J.f.
2 min

Madrid.L'escàndol de l'operació Port i la candidatura de Madrid per acollir els Jocs Olímpics del 2020 han fet que el govern espanyol s'hagi afanyat a endurir la legislació contra el dopatge. "La impressió d'escassa contundència de la llei espanyola desapareix", va afirmar ahir el ministre d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

L'executiu va donar llum verda al projecte de la nova llei antidopatge, que es tramitarà d'urgència al Congrés de Diputats i que es calcula que entrarà en vigor al juny o juliol. L'aprovació del projecte de llei es produeix casualment deu dies abans de la visita que farà a Madrid la comissió d'avaluació del Comitè Olímpic Internacional (COI) per examinar la candidatura de la ciutat als Jocs Olímpics del 2020. L'anunci de la candidatura es farà al setembre, quan la nova legislació ja farà uns quants mesos que està en vigor.

Wert, però, va voler desvincular la llei de les opcions olímpiques de Madrid -"no és una llei per a 15 dies, sinó per a 15 anys", va dir-, tot i que va admetre que la nova normativa pot donar "una fortalesa extraordinària" a la candidatura.

Els canvis legals, segons el ministre, adapten la llei del 2006 al codi mundial de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) i incorporen les tècniques "més modernes per lluitar amb eficàcia contra aquesta plaga".

Més controls i sancions

D'entre les principals novetats, destaca l'enduriment de les sancions (que en el cas d'entrenadors, metges o massatgistes poden arribar a multes de 400.000 euros), la possibilitat de fer controls antidopatge a la matinada en "casos excepcionals" i l'increment de les competències de l'Agència Estatal Antidopatge, que passarà a dir-se de Protecció de la Salut en l'Esport. Malgrat aquests canvis, la llei seguirà sense considerar delicte el consum de substàncies dopants.

També es crea un nou òrgan, el Tribunal d'Arbitratge de l'Esport, que tindrà una secció especialitzada en dopatge. Les seves sentències no podran ser recorregudes davant del Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS), però només afectaran esportistes i competicions nacionals. A més, es fomenta la col·laboració entre les autoritats penals i les administratives. Finalment, inclou noves mesures i anàlisis sobre la salut dels esportistes per evitar casos com els de mort sobtada.

stats