LLIGA DE CAMPIONS
Esports 09/11/2012

Una ensopegada més molesta que no pas preocupant

Cares llargues en l'expedició de retorn a Barcelona del Barça. La derrota a Celtic Park, la primera fora de casa en la fase de grups des del 2006, altera els plans del cos tècnic de Tito Vilanova.

Toni Padilla
3 min
Una ensopegada més molesta que no pas preocupant

BARCELONA / GLASGOW.El Barça va tornar ahir de terres escoceses després d'encaixar la primera derrota a la fase de grups de la Lliga de Campions jugant fora de casa des del 2006, quan va caure al camp del Chelsea. En l'expedició blaugrana la sensació era de frustració. Segons dades de l'agència d'estadístiques Opta, la victòria del Celtic va ser, de tota la història de la competició, la que va tenir menys possessió de pilota, tot just un 13%. El Barça va xutar dos cops al pal, va estavellar-se amb la fantàstica actuació de Foster i va rebre dos gols d'un equip que va xutar dos cops entre els tres pals. Més enllà de l'autocrítica necessària per analitzar petites errades, la sensació era d'haver tingut un accident dels que no se solen repetir.

La principal preocupació de Tito Vilanova és no poder tancar el capítol de la Lliga de Campions gairebé fins al febrer. Un triomf a Celtic Park l'hauria deixat amb un 99% d'opcions de ser primer de grup, cosa que hauria permès l'equip visitar Moscou d'aquí 15 dies amb molts titulars descansant i sense patir el desgast d'un viatge llarg per jugar un partit amb un clima horrible. Però, de sobte, el partit de Moscou es converteix en un dels més importants del calendari, ja que cal guanyar-lo per assegurar la primera posició. Un empat també deixaria el Barça als vuitens de final, però si s'hi afegís un triomf del Celtic a Lisboa posaria en perill la primera plaça.

Vilanova i el cos tècnic han posat l'accent durant els últims mesos en la necessitat de dosificar bé les energies dels jugadors. I saben que la pròxima aturada de seleccions, en lloc d'ajudar, perjudica, ja que la major part de futbolistes hauran de creuar l'Atlàntic per jugar partits tan estranys com l'amistós d'Espanya al Panamà. Guanyar a Celtic Park era alliberar de pressió i de cansament puntals claus de l'equip i, de passada, donar minuts a jugadors que no sempre tenen protagonisme.

Els membres del cos tècnic ja donaven per fet abans del partit que calia tenir una possessió escandalosa sobretot per evitar que el Celtic aconseguís faltes laterals i còrners. Com que és un equip baixet, el Barça va intentar tancar encara més un rival ja de per si defensiu, però que mantenia sempre dos puntes per intentar forçar jugades d'estratègia. Neil Lennon ho explicava al final del partit: "Ja teníem clar que ens calia defensar, però el Barça ens ha tancat molt més del que ens hauria agradat. És increïble com et tanquen".

Errades en defensa

L'absència de Sergio Busquets, de fet, es va notar però no va ser clau, ja que Vilanova va acabar satisfet amb la feina de Song al mig del camp. Malgrat que ahir el cos tècnic ja analitzava el partit de Celtic Park, no podien deixar de pensar que, en el fons, deixar que el Celtic gairebé no tingués còrners era un bon senyal, i que el segon gol va néixer d'un fenomen paranormal: una pilota que Xavi no va controlar. El que sí que preocupava era que en el primer gol del Celtic, el Barça no es va defensar bé. És un dels temes que queda a l'agenda del cos tècnic.

L'altre és seguir buscant la fórmula per millorar el rendiment ofensiu contra equips que es tanquen bé. El Celtic tenia clar que calia cedir les bandes al Barça, ja que qualsevol centrada la treia la defensa escocesa. Alves i Alba van guanyar molt la banda, però no aconseguien gaire cosa, fet que va portar Messi a la dreta per intentar traçar diagonals i obrir forats pel mig. Però, com va passar amb el Chelsea l'any passat, no hi va haver sort. El cos tècnic, doncs, treballa amb els vídeos i analitza els detalls del partit per intentar retocar petits detalls que permetin millorar quan el rival defensa tan bé. Ningú es planteja modificar l'estil. El full de ruta no es discuteix.

Com tampoc no es discuteix ara mateix sobre Alexis Sánchez, tot i que sí que hi ha preocupació pel seu estat anímic. El xilè és conscient que la seva figura no genera consens i no aconsegueix trobar el camí del gol, malgrat que no deixa de generar ocasions i de desgastar la defensa rival. Vilanova li segueix donant minuts perquè és menys rematador que Villa però impacta millor contra defenses rivals i genera perill, com el xut que va enviar al cos de Foster o una rematada de cap al pal.

Recuperar efectius

Ahir l'equip va descansar i avui torna a la feina preparant el partit de diumenge al camp del Mallorca. Vilanova sap que Celtic Park també va deixar bones notícies, com el retorn de Piqué o l'actuació de Bartra. Alves, malgrat alguna centrada horrible, també va demostrar una millora en el joc. Si durant les pròximes setmanes tornen Puyol i Thiago, i no hi ha més lesions, de mica en mica Tito recuperarà efectius per seguir afrontant un calendari que fa pujada. Per això era tan important guanyar a Glasgow.

stats