NATACIÓ SINCRONITZADA
Esports 31/01/2013

Entre dos bàndols irreconciliables

Andrea Fuentes assegura que no està lesionada i que si plega és per qüestions extraesportives. L'exnedadora denuncia que a l'equip de sincronitzada hi ha dos bàndols i fa una crida a la unitat.

Martí Molina
2 min
Entre dos bàndols irreconciliables

SANT CUGAT DEL VALLÈS.L'adéu d'Andrea Fuentes de la competició era un secret de domini públic fa unes setmanes. Dissabte es va confirmar, i només faltava que la protagonista expliqués el perquè. Va ser ahir, en una conferència de premsa multitudinària al CAR de Sant Cugat. La millor esportista catalana i espanyola de tota la història, avalada per quatre medalles olímpiques, va anunciar que es retirava perquè havia "perdut la motivació" per competir. Una història d'amor que ha durat vint anys i que ahir es va tancar oficialment, esbocinada per la polèmica que envolta l'equip espanyol de natació sincronitzada d'ençà que la Federació Espanyola de Natació (RFEN) va decidir, al setembre, fer fora Anna Tarrés com a seleccionadora.

Fuentes va negar rotundament que estigués lesionada o que els problemes físics haguessin estat la causa de la decisió. Tot el contrari. "No és perquè em faci mal l'espatlla ni perquè el cos estigui cansat. Mai no ho deixaria per dolor físic, perquè seria sentir-me com una perdedora", deia.

Visiblement emocionada, l'exnedadora va acabar el discurs lamentant que un grup guanyador s'hagués trencat per l'intercanvi de retrets. "L'esport ha d'unir. Aquesta és una de les seves raons. Ara m'ho miro fredament i no veig això. Veig dos bàndols, i m'entristeix veure enfrontaments, odis i rancors […]. La pregunta no és per què ho he deixat, sinó per què estava desmotivada".

Fuentes va reconèixer que no va prendre la decisió "de la nit al dia", però que tot va començar al setembre, amb la destitució de Tarrés. En qualsevol cas, va ser una decisió "molt difícil, i encara més tenint en compte el Mundial a casa".

Precisament, Anna Tarrés -que va voler ser present a l'acte- va preguntar-se: "Com pot ser que la millor esportista plegui abans d'un Mundial? I què podríem haver fet diferent perquè això no fos així?" L'exentrenadora va reconèixer: "En moments de conflictes aflora el pitjor de les persones, i no ho hem sabut portar bé". Finalment, explicava: "L'Andrea ha estès la mà per solucionar-ho i ara hauríem de veure qui l'agafa".

Miren cap a una altra banda

Qui tampoc no va voler perdre's l'acte va ser Fernando Carpena. El president de la RFEN va fugir d'estudi i va assegurar que si hi havia qualsevol conflicte no era pas per culpa seva. "La Federació no ha obert cap d'aquests dos bàndols -explicava als periodistes-. La decisió de retirar-se és seva i la considero respectable".

Sense la seleccionadora ni la capitana, ara l'equip espanyol enceta una nova etapa amb el Mundial de Barcelona d'aquest estiu a la vista. Tanmateix, Carpena va voler aplanar el terreny. "Els canvis són per motius estrictament esportius. Ens basem en cicles olímpics. El Mundial és un objectiu, però no el més important".

D'altra banda, Esther Jaumà, actual seleccionadora, va explicar que Andrea Fuentes ja havia plantejat l'opció de plegar el 2011 i que "des de llavors" havia decidit "anar allargant la seva carrera fins a trobar el punt de dir prou". Per Jaumà, també hi havia "l'interès de certes persones perquè el vessant no esportiu d'aquest tema agafés més importància".

stats