12/02/2013

Laporta haurà de presentar avals

2 min
Joan Laporta abans d'oferir una roda de premsa al Col·legi  de Periodistes.

Barcelona.La sala primera del Tribunal Suprem ha decidit en contra del recurs de cassació presentat per Joan Laporta i els set directius que el van acompanyar durant tot el seu mandat en el cas dels avals. El Suprem ha donat la raó al soci Vicenç Pla, que havia interposat una demanda en contra de l'antiga directiva per no haver presentat un aval bancari quan va començar el seu segon mandat, l'any 2006. En aquesta demanda, s'assegurava que Joan Laporta i la seva junta directiva haurien d'haver presentat uns avals el 2006, ja que el primer mandat havia acabat amb pèrdues. Laporta, però, no va presentar els avals perquè interpretava que havia acabat el seu mandat amb beneficis, fet que, segons la llei, l'alliberava de fer-ho. La LFP, de fet, li va donar la raó perquè va entendre que la suma dels superàvits dels anys de Laporta superava el 15% del pressupost de despeses que la llei obliga les juntes a avalar.

Aquest superàvit, però, era resultat del fet de no considerar propi el tancament de la temporada 2002-2003. Joan Laporta es va veure obligat a convocar eleccions el 2006 perquè, segons la llei catalana de l'esport, els vuit dies posteriors a la seva presa de possessió computaven com si fossin tot un any sencer de mandat. La primera junta directiva de Laporta va prendre possessió del càrrec el 22 de juny del 2003, cosa que va obligar a tancar els comptes de la temporada anterior, comptes que la directiva va inflar per poder iniciar la temporada 2003-2004 alliberats d'algunes càrregues. La justícia, però, atribueix a l'equip de Laporta 63 milions dels 160 milions d'euros de pèrdues d'aquell exercici, els que considera producte de decisions de la seva junta directiva durant aquells vuit dies. Sumant al seu mandat aquestes pèrdues, el resultat passa dels 40 milions de benefici que creia que tenia Laporta a un balanç negatiu que hauria obligat a presentar avals. Aquesta ha estat la sentència del Tribunal Suprem.

Els directius afectats són Laporta, Alfons Godall, Joan Boix, Rafael Yuste, Albert Perrín, Jaume Ferrer, Josep Cubells i Alfons Castro, que hauran de presentar aval per 23,2 milions d'euros. Cadascun està obligat a avalar 2,9 milions d'euros. L'aval s'executaria només en cas que l'actual directiva o Vicenç Pla ho demanessin. De fet, ahir la directiva es va reunir per tractar el tema i avui emetrà un comunicat. Posteriorment, el portaveu, Toni Freixa, farà públic si la directiva demana que s'executin els avals -cosa que passaria quan acabés l'acció de responsabilitat contra la junta de Laporta votada per l'assemblea de compromissaris- o si, en canvi, prefereix alliberar els seus antecessors d'aquesta càrrega.

stats