26/04/2015

Un derbi amb una sola porteria

Quan Claudio Bravo va aturar un xut de Stuani, el partit arribava al minut 83 de joc. El Barça portava gairebé tota la segona part jugant només amb 10 homes per la vermella a Jordi Alba, però l’Espanyol no va aconseguir trobar forats a la defensa d’un Barça molt superior. El derbi, al Power8 Stadium, gairebé no va existir. Només Mateu Lahoz i Jordi Alba van donar una mica d’emoció.

El derbi no va existir perquè el Barça té fam de títols, i els blanc-i-blaus van topar amb la millor versió d’Iniesta, amb un Messi més madur que mai, controlant el ritme del partit, i una defensa ferma quan el líder va haver de tancar-se una mica. L’Espanyol no va existir durant la primera part, va ser una ombra. La història del seu derbi va ser la història d’una frustració. El Barça, en canvi, va fer el que va voler en un primer temps modèlic en què els blaugranes es van imposar en tots els duels. Luis Enrique va superar Sergio i els jugadors van monopolitzar la pilota, amagant-la a un rival que va rebre dos gols, i encara gràcies, ja que Kiko Casilla va evitar més gols d’un Barça molt seriós.

Messi, una vegada i una altra, va fer sortir de polleguera els rivals movent-se amunt i avall per la frontal, d’una banda a l’altra, com els generals que es movien pel front donant ordres, controlant l’escenari. Totes les jugades de perill van començar o van passar per les seves botes, amb Suárez i Neymar entenent sempre els moviments corals que calia fer. L’uruguaià va treballar al servei dels seus companys, amb un gest deliciós deixant passar la pilota en el primer gol, obra de Neymar. I Messi, en una jugada amb possible fora de joc de Suárez, va fer el 0-2.

El derbi, com a tal, no va existir a la gespa. A la graderia, malgrat un ambient tens per la prohibició de mostrar les pancartes dels grups d’animació, l’afició blanc-i-blava va viure un nou acte de fe, il·lusionant-se amb cada córner o aproximació a la segona part. Pregant pel gol que hauria obert el partit. Però Piqué no en va deixar passar ni una i Alves va excel·lir, i en el joc dels canvis, Sergio tampoc va poder posar contra les cordes l’entrenador asturià.

Si el primer temps el partit no va existir, jugant-se a una sola portera i amb possessions de pilota exagerades, a la segona part l’expulsió d’Alba (dues grogues en 10 segons per protestar al sempre polèmic Mateu Lahoz) va obrir una mica l’escenari. Però ni amb un home menys l’Espanyol va saber fer pessigolles a un Barça que no volia jugar el derbi. L’equip de Luis Enrique volia guanyar la Lliga, entenent el partit com una etapa. L’Espanyol el va entendre com un derbi i va donar per acabada la temporada en un partit en què Moreno, com Alba, va veure dues grogues en 10 segons. Coses de Mateu Lahoz.