SITUACIÓ DELICADA
Esports 06/02/2012

Una cursa d'obstacles

Amb la baixa de Busquets, que es va fer un trau a la cama, ja hi ha set lesionats a la plantilla del Barça en aquests moments. Un fet que fa més feixuc un calendari atapeït i que perjudica les rotacions i descansos.

N. Arroyo / A. Solé
4 min

BARCELONAAl final de cada partit del Barça hi ha un comunicat mèdic nou. Dissabte a la matinada va arribar el de Sergio Busquets, que deia que el de Badia té un trau profund a la cama -per una trepitjada amb els tacs d'un jugador de la Reial- que el fa ser dubte per al partit de Copa de dimecres. Un futbolista més que se suma a la llista de baixes blaugranes que omplen la infermeria, plena a vessar. Amb Busquets ja hi ha set lesionats (Villa, Afellay, Fontàs, Pedro, Iniesta i Alexis), una barbaritat que ja supera el pitjor moment de l'era Guardiola, quan, a principis del mes de febrer del 2010, va acumular fins a sis jugadors lesionats (Alves, Touré, Xavi, Abidal, Keita i Txigrinski). Curiosament va ser en la mateixa època de l'any i, curiosament també, poc després de disputar el Mundial de Clubs del 2009 a Abu Dhabi.

Aquestes set baixes -encara que la presència de Busquets contra el València encara no està descartada-, sumades a l'absència de Seydou Keita, que és a la Copa d'Àfrica -ahir es va classificar per a semifinals i no tornarà fins al 13 de febrer-, fan que Guardiola només tingui 13 jugadors del primer equip disponibles per a la tornada de les semifinals de Copa. El Barça ha perdut un llençol a cada bugada. Contra el Madrid tenia només 15 jugadors disponibles, contra el València a Mestalla 14 i dimecres poden ser 13.

Les conseqüències de les baixes

Aquesta situació delicada de la plantilla comporta una sèrie de problemes afegits contra els quals el Barça ha de lluitar i que fan que ja no es puguin guanyar els partits amb la mateixa solvència que abans. Guardiola en culpava l'altre dia el calendari, però no és ni més ni menys exigent que el de la temporada passada. El calendari atapeït del Barça es converteix en un problema precisament quan no tens prou jugadors per fer les rotacions i repartir els descansos. El mes de gener i principis de febrer és quan es resol tota la Copa del Rei, i Guardiola sempre ha fet servir aquesta competició per donar minuts als menys habituals, amb resultats excel·lents -dues finals de Copa en tres anys-. Però ara, sense efectius, no ho ha pogut fer. L'exigència de l'eliminatòria de quarts de final amb el Madrid tampoc ha permès al tècnic repartir els minuts com hauria volgut. I un tercer obstacle que se suma a la llista és la situació a la Lliga. Guardiola mai havia tingut 7 punts menys que el Madrid al mes de febrer -en tenia 12 més la 08/09, 2 més la 09/10 i 7 més la 10/11-, i això no li permet despistar-se a la Lliga. Una ensopegada ara ja pot ser definitiva, i d'aquí els nervis finals de dissabte contra la Reial al Camp Nou.

El de Santpedor explicava després del partit contra els guipuscoans que està desitjant que passi el partit de Copa contra el València -per bé o per mal- perquè l'equip pugui centrar-se només en la Lliga i la Champions. "Ja només queda un partit", va dir, perquè el calendari s'espongi una mica i pugui tenir setmanes netes per poder repartir millor els esforços d'una plantilla que s'ha de multiplicar davant la falta d'efectius.

Al març hi ha prevista la tornada d'Ibrahim Afellay i a finals d'abril, amb sort, la de David Villa.

Plaga de lesionats

Enguany és l'any en què el Barça acumula més jugadors lesionats al mateix temps, amb 7 futbolistes fora de combat que deixen el primer equip amb només 13 efectius. L'únic antecedent en què Guardiola va tenir tantes baixes va ser a principis de febrer del 2010, quan en va tenir sis, i es va atribuir a l'augment de càrrega d'entrenaments després de l'eliminació a la Copa. El tècnic assegura que "els que hi són ara estant fent un esforç titànic" per resistir.

Calendari dens i exigent

El mes de gener ha sigut molt dur per al Barça, amb quatre partits de Copa i quatre de Lliga, i no li ha permès disposar de cap setmana tranquil·la des de Nadal. L'inici de febrer també està sent molt intens. A més de les habituals eliminatòries de vuitens i quarts de Copa d'aquestes altures de campionat, el sorteig va reservar dos clàssics contra el Madrid que van densificar encara més el calendari, a més d'haver de jugar a Cornellà, Màlaga i Vila-real.

Rotacions limitades

En els tres anys anteriors Guardiola havia pogut repartir minuts a la Lliga i la Copa, però ara no troba el moment de poder-ho fer per culpa de les lesions, el rival i la urgència de puntuar. De fet, només a la tornada contra l'Osasuna, amb l'eliminatòria resolta després del 4-0 al Camp Nou, va poder fer rotacions per donar protagonisme als joves del planter com Montoya o Sergi Roberto, a més de Fontàs i Cuenca.

Resultats que condicionen

La situació a la classificació, per sota del Madrid després de 22 jornades, és nova per a Guardiola i l'està obligant a forçar la màquina en partits en què, en anys anteriors, s'havia pogut permetre el luxe de donar descans als jugadors més fatigats i alinear els menys habituals. Ni les lesions ni el calendari li permeten fer-ho i això està carregant les cames dels titulars per mirar de remuntar els 7 punts d'avantatge dels blancs.

stats