Esports 29/05/2011

Els culers recuperen el centre de la ciutat

La festa culer a Canaletes, que va aplegar unes 40.000 persones, es va unir ahir amb els milers d' indignats de la plaça Catalunya. Poc després de la mitjanit hi havia més de deu detinguts i la tensió creixia.

Marta Català
3 min
Els culers recuperen  el centre  de la ciutat

Barcelona.L'habitual celebració multitudinària dels aficionats blau-granes a Canaletes va haver de compartir ahir la festa amb el moviment dels indignats, que mantenien la seva acampada a la plaça de Catalunya. El trasllat de l'espectacle de celebració al passeig Lluís Companys no va servir per disminuir l'afluència de culers al centre e la ciutat. De fet, bona part dels 35.000 aficionats que havien seguit les actuacions a l'Arc de Triomf es dirigien, en el tancament d'aquesta edició, cap a Canaletes, on sumaven ja unes 40.000 persones passada la mitjanit. Fonts dels Mossos d'Esquadra estimaven que la xifra podria acabar pujant fins a 100.000 persones, comptant els indignats .

Petites càrregues policials poc després de la mitjanit havien acabat, en el tancament d'aquesta edició, amb una desena de detinguts per alguns aldarulls.

Malgrat que els milers d'acampats a la plaça de Catalunya, que seguien amb les seves activitats al marge de l'eufòria blaugrana, havien previst un dispositiu que cobria tots els accessos a la plaça per tractar de recomanar als aficionats culers que concentressin la seva festa a Canaletes, eren moltes les samarretes blaugranes que es veien a l'interior de la plaça.

Tensió policial

La confluència de les dues mobilitzacions, però, generava certa tensió entre els caps de dispositiu dels Mossos d'Esquadra que custodiaven el centre de Barcelona, i que no amagaven la seva preocupació pel possible desenllaç de la nit. El dispositiu de la policia autonòmica, però, era el mateix que a totes les celebracions a Canaletes: uns 800 agents desplegats al centre de la ciutat, que mantenien tallat el carrer Pelai per concentrar-hi les seves furgonetes i les ambulàncies. Per primera vegada, però, els agents demanaven a través de megafonia que la gent no s'abalancés sobre el cordó policial i respectés les zones de seguretat en català, castellà i anglès. Tot i així, el gran nombre d'agents de paisà i de comandaments policials a la zona transmetien també la inquietud policial. La Guàrdia Urbana sí que va incrementar el seu dispositiu habitual, segons va explicar la mateixa regidora de Seguretat i Mobilitat en funcions, Assumpta Escarp, que passejava pel centre de Barcelona des de primera hora de la nit.

Davant l'atenta mirada dels Mossos, uns 50.000 aficionats blaugranes deixaven anar la seva alegria, a sobre de la font de Canaletes, al quiosc de l'inici de la Rambla i fins i tot al damunt de l'ascensor de l'estació de Ferrocarrils, des d'on un jove ensenyava el cul a la multitud. Bengales i petards il·luminaven l'escena a cada minut en uns carrers plens a vessar de gent que cridava les consignes habituals: "Boti, boti, boti, madridista qui no boti".

Com cada nit de victòria blau-grana, no hi cabia ni una agulla en la conjunció de la Rambla i plaça Catalunya, amb un continu trafegar de gent, majoritàriament joves, però també famílies amb nens.

La nota curiosa la va posar una noia que es va passejar per la zona completament nua, deixant-se fotografia pels aficionats culers, que la miraven al·lucinats.

Els crits i l'eufòria blaugranes se sentien també per molts altres carrers de la ciutat, on petards i clàxons no deixaven de sonar. Era de preveure que la majoria d'aquests aficionats s'encaminaven cap a Canaletes.

Els únics que semblaven aliens a la celebració eren els acampats. Des del Twitter, els indignats informaven que tot estava tranquil a la plaça, malgrat la confluència de la festa culer i l'acampada. Tot i així, al tancament del diari, n'hi havia que optaven per marxar davant l'actitud provocadora d'alguns culers.

stats