VALLPARADÍS
Esports 18/03/2013

La crisi i la necessitat de no quedar-se immòbil

àlex Gozalbo
2 min

Miguel Díez Alegre va presidir el Col·legi Tinerfeny d'Àrbitres durant anys. Quan el CB Canàries va ascendir el 1986 a l'ACB va rebre la visita d'Eduardo Portela, que havia de comprovar que el nou pavelló Juan Ríos Tejera complia la normativa vigent, cosa que no era veritat, ja que la instal·lació no respectava cap de les dimensions requerides. Si una determinada distància havia de fer dos metres i li faltaven 20 centímetres, ell n'afegia 30 a l'informe. "Està tot correcte?", va preguntar Portela en un moment de la visita. "Aquest recinte reuneix les condicions exigides per l'ACB", va resumir.

Aquella va ser una de les poques vegades en què algú ha aconseguit enganyar Eduardo Portela, que avui compleix 15 anys com a president de la Unió de Lligues Europees de Bàsquet (ULEB). El mandatari va succeir Gianluigi Porelli al càrrec el 1998 i dos anys més tard va posar en marxa l'Eurolliga, una competició independent de l'organitzada per la FIBA. Els anys han confirmat l'èxit d'aquella arriscada decisió i el torneig europeu no ha deixat de créixer. L'experiència de crear l'ACB va ser un aprenentatge impagable per posar en marxa la competició europea.

Alguns clubs d'handbol tenen ara, un grapat d'anys després, un neguit semblant i creuen necessari buscar nous reptes per a un esport que, si ningú actua, s'enfonsa. La Lliga Asobal d'aquest any és fluixa i la de l'any següent encara ho serà més, ja que la distància entre el Barça Intersport i la resta de rivals, greument afectats per la crisi econòmica, augmentarà.

El club blaugrana és un dels grans impulsors del canvi, que busca crear una Eurolliga paral·lela a la Lliga Europea. L'EHF està informada de la iniciativa, però -com en el seu moment va fer la FIBA- no se sent al·ludida, ja que compta amb el suport d'Alemanya, França i Dinamarca. La resta de països europeus veuen amb bons ulls la proposta, que buscarà la complicitat d'Egipte, Qatar i Tunísia.

La gran diferència entre la revolta que l'handbol necessita i la que el bàsquet va tenir és la d'un patrocinador que empenyi la idea fins a fer-la viable. Telefónica va batejar el naixement de l'Eurolliga i no serà fàcil trobar un mecenes semblant que pugui competir amb la tranquil·litat que ara aporta Velux.

La iniciativa, però, és del tot necessària, més encara en temps de crisi. Falten els recursos i quedar-se immòbil no sembla un consell gaire recomanable.

stats