EL COS TÈCNIC DEL BARÇA
Esports 18/06/2011

Una colla d'amics

Natalia Arroyo
2 min

Ahir va fer tres anys que un inexpert, però sobri Pep Guardiola va fer una multitudinària roda de premsa per presentar-se com a entrenador del primer equip del Barça prometent "treball, esforç i talent". Una promesa típica i tòpica, però que molts pocs són capaços de complir any rere any envoltats d'elogis.

El tècnic blaugrana va entendre des del primer dia que "tot sol" no seria capaç d'assumir el repte de la banqueta del Camp Nou. "Necessito la meva gent", va afirmar, i va seleccionar amb cura i estratègia els prop de vint col·laboradors que l'acompanyen, entre ells Tito Vilanova, molt més que un segon. I és que el de Bellcaire d'Empordà va tenir molt a dir en la tria de les principals figures de l' staff tècnic del Barça i, gràcies a la seva agenda forjada entre els anys de La Masia, Palafrugell i Figueres, va incorporar professionals que avui són determinants en el dia a dia del club, com ara els encarregats de l' scouting: Domènec Torrent, Carles Planchart i Jordi Roura. Guardiola va completar el grup amb amics altament qualificats com Aureli Altimira -l'ascendeix del futbol base al filial-, Pepe Costa -l'integra en el dia a dia de l'equip després d'estar a la secretaria tècnica- i Manel Estiarte, que deixa la vida que duia a Itàlia per sumar-se al projecte.

Moltes hores junts

"La jornada del primer equip no és només l'hora i mitja d'entrenament, sinó que també ho són les sessions de vídeo, de massatge, viatges, àpats.... Són moltes hores i és essencial que regni el bon ambient i tothom se senti còmode en aquesta convivència", diu Albert Jorquera, que ha compartit amb Guardiola i molts dels tècnics diverses etapes al Barça i el Girona. "Rodejar-se de gent vàlida i de confiança" és un dels èxits de la parella Pep-Tito, adverteix Jorquera.

Però el secret no és només la capacitat de generar un ambient familiar en la dinàmica diària de l'equip, sinó l'exigència i l'esperit crític que té aquest grup de treball. Guardiola i Vilanova entrenen amb els seus amics, però són uns còmplices que diuen quan alguna cosa no està bé. Estiarte juga un paper determinant en aquest control intern.

Fer la vida fàcil al jugador

L'altre tret destacat d'aquest cos tècnic és el seu passat de futbolista o "d'esportista que ha competit", matisa Jorquera. "Això ajuda molt a l'hora de mesurar l'estat d'ànim del jugador, perquè permet entendre moltes sensacions i gestionar-les amb mà esquerra". El futbolista pot centrar-se només a jugar, vigilat i mimat per tots els que l'envolten.

La sintonia entre els membres del cos tècnic ve d'una amistat d'anys i d'un vincle professional especial, fet que ajuda a fer excel·lent la relació amb el jugador. En les celebracions de Lliga, Puyol va agrair la feina "dels que estan darrere dels jugadors" perquè permeten que "se celebrin títols". "És un grup fantàstic", deia Milito, i Alves sentenciava que "el Barça és una família". Una colla d'amics que guanya títols.

stats