Esports 12/03/2013

El 'catenaccio' va néixer al Milan dels anys 60 i 70

A.s.
2 min

BarcelonaNereo Rocco (Trieste 1912-1979) és l'entrenador que va inventar un estil de joc defensiu que va fer fortuna a Itàlia i que posteriorment s'ha convertit en un clixé per a qualsevol equip que juga defensant molt enrere: el catenaccio (el cadenat). "Només nosaltres amb el Padova, i després amb el Milan, practiquem l'autèntic catenaccio ; els altres fan un futbol prudent", va dir Rocco un cop quan dirigia l'equip rossoneri als anys 60 i 70. Aquell Milan que defensava com els àngels, entrenat per Nereo Rocco, va guanyar dues Copes d'Europa, cinc Scudettos, dues Recopes i una Copa Intercontinetal.

El mític entrenador va començar a forjar la seva llegenda amb el Padova, on va estar vuit temporades i va posar les bases del que seria el catenaccio -una defensa de quatre jugadors amb un home lliure-, que va arribar al seu zenit al Milan, on va guanyar tots els títols del seu palmarès com a tècnic. La selecció italiana també va adoptar aquest estil de joc, i gràcies a això va guanyar l'Eurocopa del 1968, disputada a casa seva.

Avui el Milan de Massimiliano Allegri practicarà un joc que s'acostarà molt a aquell catenaccio que es va inventar Rocco perquè el 2-0 del partit d'anada els ho permet. "Que Allegri jugui així avui és una manera de demostrar la seva humilitat davant del Barça", explica Francesco Canale, periodista d'Ilcatenaccio.es.

Rocco, Sacchi i Capello

El Milan no sempre ha jugat amb aquest estil de joc ultradefensiu, tot i els èxits que li va donar en el passat. Arrigo Sacchi va ser capaç de guanyar també molts títols amb un joc més alegre i ofensiu, més estil holandès. El seu substitut va ser Fabio Capello, que formava part del cos tècnic de Sacchi, i va tornar a un estil més defensiu, i així encara va guanyar més que el seu predecessor.

stats