FUTBOL INTERNACIONAL
Esports 24/05/2011

El català que es va fer un lloc a la Premier

Toni Padilla
2 min
Els jugadors del Wigan celebrant la salvació del club mantejant el seu tècnic, Robert Martínez.

El 1995 el Wigan era un club sense història de la quarta divisió anglesa. Aquell 1995, però, el seu destí va començar a canviar quan el president Dave Whelan va decidir fitxar tres futbolistes estatals: Isidro, Seba i el català Robert Martínez, que llavors jugava al Balaguer. Isidro i Seba van acabar tornant a casa, però Martínez no. Setze anys després, és el tècnic del Wigan, el club que ara juga a la Premier League i que de la mà d'aquest tècnic català ha evitat el descens en l'última jornada tot i tenir el segon pressupost més baix de la categoria.

Robert Martínez s'ha fet un lloc a la lliga més rica del món, l'anglesa, però en lloc d'arribar-hi com altres tècnics estrangers, per la porta gran, ho ha fet pujant categories, des de sota. Com a jugador, va ser escollit millor futbolista de l'any quan el Wigan va pujar de quarta a tercera. I després de voltar per clubs com el Motherwell escocès, el Wallsall i el Chester City anglesos i el Swansea gal·lès, va iniciar una prometedora carrera com a tècnic precisament al Swansea, al qual va portar ja el primer any de tercera a segona. El 2009 el Wigan va apostar pel seu vell heroi i Martínez es va convertir en el primer tècnic català que entrenava a la Premier League. "El futbol anglès és el lloc ideal per al Robert. Un treballador que estima el futbol, que cuida els detalls, d'aquells a qui ningú ha regalat res", comenta Isidro, que va fer el 1995 el viatge fins a Wigan al seu costat. "La gent potser no entén com costa arribar a ser entrenador de la Premier. El que fa té molt de mèrit, en parlem poc a casa, d'ell", afegeix.

Casat amb una escocesa i amb accent britànic quan parla català, Robert Martínez ha estat lloat per tècnics com Alex Ferguson i Arsène Wenger per la seva feina en un club que no disposa de la massa social d'altres clubs i que té menys diners. Un gol del colombià Hugo Rodallega 15 minuts abans del final de la temporada, però, ha permès a Martínez sumar un nou èxit al capdavant del club que el va treure de la Noguera per portar-lo al Lancashire el 1995. La terra on seguirà una temporada més somiant fer un salt de qualitat, ja que ara Martínez somia portar el Wigan a Europa.

stats