LA LESIÓ D'INIESTA
Esports 16/09/2011

Una casualitat inoportuna

La lesió d'Iniesta és la cinquena baixa per problemes musculars del Barça en poc temps. L'entorn culer comença a estar preocupat, però al club hi ha calma perquè el treball de prevenció segueix sent bo.

Natalia Arroyo
3 min
Una casualitat inoportuna

Barcelona.Dimarts al Camp Nou, la pitjor notícia per a Guardiola no va ser l'inesperat empat al minut 92 de Thiago Silva, sinó la lesió d'Andrés Iniesta al 38, perquè el tècnic no podrà comptar amb ell per als pròxims sis o set partits. El manxec va patir un trencament muscular quan intentava superar per velocitat Abate, el lateral del Milan, i s'estarà un mes de baixa.

La lesió d'Iniesta, tot i ser força important, no és greu en si mateixa, però ha guanyat rellevància perquè quatre dels cinc jugadors que han caigut lesionats aquesta temporada al Barça s'han trencat el mateix múscul, el bíceps femoral, a la part posterior de la cama. "És un múscul flexor del genoll i extensor de la cuixa. Acostuma a lesionar-se en carrera, sobretot quan el jugador treballa per desaccelerar, perquè és el moment en què es produeix un estirament més brusc. Si el múscul no té prou flexibilitat, no ho tolera i s'acaba trencant", explica Ventura Ferrer, del departament de biomecànica del CAR de Sant Cugat.

Com Iniesta, també han patit algun tipus d'afectació en aquest múscul Alexis, en el partit contra la Reial Societat fa pocs dies; Afellay, durant la pretemporada, i Adriano, en la final de la Supercopa d'Europa. Guardiola va treure importància a aquesta estranya coincidència dient que "aquestes coses passen" i són habituals en el futbol.

Buscar els factors de risc

En paral·lel a fer aquesta afirmació, l'entrenador blaugrana va confessar que el cos tècnic "intenta estar molt a sobre dels jugadors en el tema de les lesions" i que "els fisioterapeutes i preparadors estan fent una feina impecable". Res no ha canviat ni en les càrregues d'entrenament ni en el treball de prevenció de lesions i els jugadors fa dos mesos que fan exactament el mateix tipus d'exercicis físics que han estat fent en les últimes tres temporades. Es tracta, doncs, d'una petita plaga pròpia de l'esport que no té una causa clara.

Quan Guardiola parla "d'estar a sobre dels jugadors", pensa sobretot en el seu amic i membre de l' staff tècnic blaugrana Lorenzo Buenaventura, un dels professionals de més prestigi en el camp de la prevenció de lesions i la rehabilitació dels futbolistes, i que lidera un grup de treball amb Paco Seirul·lo, Francesc Cos i Aureli Altimira. Entre les seves responsabilitats hi ha la planificació d'objectius físics individuals i col·lectius, el control de la intensitat dels entrenaments, l'avaluació contínua dels nivells de força, velocitat i resistència de cadascun dels futbolistes i la coordinació de totes les variables -dieta, descans, suplements alimentaris, tecnologia de la fisiologia, psicologia, etc.- que condicionen el rendiment del jugador.

Aquest immens seguiment segueix sent ara tan detallat com el primer dia i no hi ha cap raó concreta que expliqui aquesta coincidència. La feina dels preparadors físics o dels experts en biomecànica, explica Ferrer, "és trobar factors de risc de lesions per poder-les evitar". "La casualitat és un d'aquests factors i el que menys es pot controlar, però nosaltres pensem més en una possible descompensació entre grups musculars, la calor, la hidratació, la fatiga o antigues lesions de l'esportista". Altres experts també parlen d'estrès competitiu i canvi de rutines d'entrenament com a possibles motius que expliquin una lesió.

Un múscul sensible en el futbol

Si bé no és habitual que quatre jugadors es lesionin del mateix en tant poc temps, sí que ho és que el bíceps femoral encapçali la llista de músculs afectats en una plantilla de futbol, per la quantitat d'esprints, frenades i salts que comporta aquest esport i que tenen relació directa o indirecta amb la funcionalitat del múscul, actiu també en l'acció del xut. Un estudi realitzat a prop de 150 futbolistes de la Premier League concloïa que el 47% de les lesions musculars es concentren en aquesta zona i afecten un de cada deu jugadors durant la temporada.

La infermeria del Barça ha tingut, de fet, molts pacients amb diferents graus de trencament al bíceps femoral els últims anys. Milito va caure lesionat dos cops la temporada passada i Pedro també. La temporada 2009/10, van ser Maxwell, Jeffren, Txigrinski, Henry i el mateix Iniesta els castigats per la fragilitat d'aquest múscul. "És difícil reforçar-lo, és un múscul tònic i postural que, de per si, ja és prou fort", diu Ferrer. "S'ha d'estirar bé perquè té tendència a escurçar-se".

El Barça no ha deixat de fer-ho, però ara, senzillament, té mala sort. "Iniesta es recuperarà", deia Guardiola. També ho farà Alexis. I mentre estiguin de baixa, el Barça "jugarà amb onze jugadors i serà igualment competitiu". No hi ha motius per alarmar-se.

stats