PRIMERA DIVISIÓ
Esports 13/03/2011

El calendari com a excusa

Toni Padilla
4 min
Sempre desafiant El tècnic portuguès ahir abans del partit del seu equip davant de l'Hèrcules al Santiago Bernabéu.

BARCELONAJosé Mourinho afirmava fa poc que tenia detectats diferents casos en què la confecció dels horaris dels partits de Primera Divisió havien perjudicat el Reial Madrid. Incansable, el tècnic portuguès fa dies que insisteix a denunciar que el seu club està obligat a jugar partits sense tant de temps per descansar com els altres. Ahir, de fet, hi va tornar després del partit del seu equip davant de l'Hèrcules, recordant com ja havia fet a la prèvia que la setmana que ve els blancs afronten el derbi tot just tres dies després d'haver jugat la tornada dels vuitens de final de la Lliga de Campions.

A l'hora de la veritat, però, el discurs de Mourinho no s'aguanta. De l'anàlisi de tots els horaris dels dos grans rivals de la Lliga en surt un quadre estadístic que deixa clar l'error que comet el portuguès. Sumant tots els dies de què ha disposat Guardiola per preparar un partit, sigui de la competició que sigui, resulta que el Barça ha descansat 202 dies abans de vestir-se de curt i saltar a la gespa per jugar. I el Madrid, justament el mateix, 202 dies. De fet, el sistema que critica Mourinho de designació dels horaris, en què són les cadenes de televisió que paguen pels drets les que decideixen, estableix que els dos clubs grans acabaran jugant en els mateixos horaris el mateix nombre de cops.

Concretament, el Barça ha descansat 147 dies abans de jugar partits de Lliga, i el Madrid ha descansat un dia més, 148. Abans de jugar partits de Copa del Rei, competició en què els dos rivals es veuran les cares a la final, els blancs han descansat 26 dies i els blaugranes una dia més, 27. I abans de jugar partits de competició europea, partits en què l'horari és fixat per la UEFA ja quan es fa el sorteig, els dos clubs han descansat el mateix: 28 dies.

Mourinho, de fet, també s'ha fet un fart de recordar que hi ha lligues en què es permet als equips que juguen competició europea avançar el seu partit per poder descansar, com és el cas de França i Portugal. La temporada passada, fins i tot va criticar que el seu Inter tenia menys dies per descansar abans d'un partit de Lliga de Campions que el Barça.

La data de la Supercopa

De fet, el Barça ja va començar a tenir problemes amb el calendari des de l'inici, quan a la Federació Espanyola es van encaparrar a no modificar l'horari dels partits de la Supercopa contra el Sevilla i tampoc el de l'amistós entre Mèxic i Espanya, fet que va deixar Guardiola sense molts dels seus jugadors quan el 14 d'agost, encara amb Ibrahimovic, els andalusos es van imposar en el partit d'anada. I és que Valdés, Puyol, Piqué, Xavi, Iniesta, Busquets, Pedro i Villa (i el sevillista Navas) havien acabat d'aterrar provinents de terres mexicanes i no era aconsellable forçar el seu estat físic. Llavors, la Federació no va voler excloure els jugadors que havien de jugar la Supercopa de la convocatòria per qüestions de contracte amb la Federació Mexicana. Però tampoc van moure l'horari del partit dels blaugranes a l'estadi on precisament juguen avui.

Aquest horari, però, va ser fixat per la Federació Espanyola. A la Lliga manen les televisions. Malgrat que el president de Mediapro, Jaume Roures, insisteix que "els horaris els fixen els clubs de Primera i la Lliga de Futbol Professional", tots els equips saben que el que es prioritza a l'hora de confeccionar els horaris de les jornades és l'interès televisiu. Les televisions paguen, les televisions tenen més drets. A la vegada, però, hi ha clàusules en els contractes (algunes confidencials, tot i que sempre hi ha filtracions) en què s'assegura que al final de temporada cap equip no es veurà afavorit. Si tant el Barça com el Madrid cobren de Mediapro, seria normal que aquests dos clubs correguessin el risc de ser perjudicats?

El nom de Roures

A Mourinho, però, tant li fa. Últimament, cada cop que ha vist alguna cosa que no rutlla, ha alçat la veu contra aquests horaris. Conscient que un dels responsables dels horaris és el president de Mediapro, el català i barcelo nista Jaume Roures, Mourinho lidera la campanya que posa l'accent en el calendari. A diferència de durant la seva estada al Chelsea, ara sí que insinua qui creu que és el culpable. Quan duia pocs mesos al Chelsea, per exemple, va afirmava: "Hi ha algú que mana, que té el control, que sempre ens posa els partits els dies més complicats. Algú pot donar-me'n una explicació?"

Les crítiques contra els horaris són un denominador comú a la carrera de Mourinho. Ho va fer al Chelsea, ho feia a l'Inter i ho segueix fent al Madrid. Però no diu obertament el nom de Roures, potser perquè el Madrid cobra de Roures. Tampoc diu obertament el nom de Pere Guardiola, germà del tècnic del Barça i soci de Roures en diferents negocis. Curiosament, en un altre moment el tècnic del Barça sí que va contestar irònicament a un periodista, "si voleu saber els horaris, pregunteu a Roures", quan hi havia debat sobre quan es jugaria el Barça-Madrid, que s'havia de jugar el mateix cap de setmana de les eleccions a la presidència de la Generalitat.

De fet, precisament durant aquest 2011, en què el discurs de Mourinho s'ha centrat en els horaris, el Madrid ha descansat una mica més que el Barça. Concretament, durant aquest any el Barça ha descansat 62 dies i el Madrid 61. Però els blaugranes han jugat un partit més, aquell davant de l'Arsenal, per la qual cosa, a l'hora de la veritat, les xifres demostren que els dos equips solen acabar descansant i cansant-se el mateix. En el fons, es tracta només d'un vell recurs de Mourinho, com ja saben prou bé els periodistes anglesos i italians, que es van fer un fart d'escoltar com el portuguès creia que dels equips que aspiraven a ser campions de la Premier, només el seu Chelsea era sistemàticament perseguit. A Itàlia es va queixar més de les actuacions arbitrals, però també va ser molt crític amb els horaris, especialment relacionats amb la Champions. Res de nou, doncs.

stats