EL RIVAL
Esports 09/03/2013

La caiguda als inferns d'Augusto César Lendoiro

A.s.
2 min

BarcelonaAugusto César Lendoiro tornarà a seure a la llotja del Camp Nou aquest vespre. Ell és l'amo del Deportivo des de fa 24 anys, i a més va arribar a tenir molt de poder polític a Galícia -va ser secretari general de l'Esport de la Xunta i president de la Diputació de la Corunya-, sempre amb el PP. Ara, però, ja només és el president d'un Dépor que ha perdut el prefix de super , que està en concurs de creditors per culpa d'un deute de 97 milions d'euros -segons ell-, i fins i tot els administradors concursals van arribar a demanar al jutge que fos destituït per "menyspreu de les normes comptables". Lendoiro, però, s'ha mantingut al càrrec perquè el concurs va ser voluntari, no forçat pels creditors, però ha de demanar permís per a qualsevol decisió econòmica que prengui.

Amb l'entrada dels administradors concursals, el deute oficial del club ha augmentat fins als 156 milions, perquè no es posen d'acord amb quin és el deute exacte entre el club i Hisenda. Per Lendoiro són uns 40 milions, i pels administradors quasi 100. Ara, el que no han tocat és el sou que rep el president del Dépor pel seu càrrec, un 1% del pressupost del club, sigui quin sigui.

"Lendoiro, vés-te'n ja"

Lendoiro ha anat perdent suports i poder a la ciutat, però sempre havia mantingut l'afició deportivista al seu costat. Gràcies a ell el club havia arribat a guanyar Lligues, Copes i Supercopes, a jugar la Champions i mirar de tu a tu els grans clubs d'Europa. Els grans dies del Dépor fa temps que es van acabar, i ni amb el descens a Segona de la temporada 2010/11, Lendoiro va ser xiulat a casa seva. En canvi, aquesta temporada, amb el retorn a Primera, aquesta confiança inalterable ha començat a esqueixar-se, i el dia de la derrota amb el Granada per 0-3 Riazor va esclatar per primera vegada amb 24 anys contra el seu president, amb el clàssic càntic: "Lendoiro, vés-te'n ja, Lendoiro, vés-te'n ja". Aquell va ser un dia dur per al president del club més antic de Primera Divisió, i va costar el càrrec al portuguès Domingos Paciencia, després de només sis partits a la banqueta.

Els polítics tornen a Riazor

Lendorio sempre ha cregut que si ha anat perdent poder a la Corunya, i moltes de les empreses li han girat l'esquena, ha sigut per culpa de l'exalcalde de la ciutat, el socialista Paco Vázquez, amic de la infància de Lendoiro, però enemic a mort d'ençà que el president del Dépor es va afiliar al PP. Ell creu que Vàzquez va donar ordres perquè li fessin el buit, i per això el Dépor es va anar marcint. Des del 2011, però, el PP va prendre l'alcaldia històrica de la Corunya al PSOE, i les relacions entre el club i l'Ajuntament s'han normalitzat. L'alcalde, Carlos Negreira, i molts regidors ja es deixen veure per la llotja de Riazor, cosa que abans no passava, però tal com està l'economia, ni el PP es veu capaç de posar diners al Deportivo, que va camí de Segona un altra vegada.

stats