02/09/2011

Es busca capità per a equip de Primera

2 min

Quan fa una setmana escrivia sobre la por a alguna sortida d'última hora i sobre algun rumor incomprensible, ho feia amb el desig de no encertar. Doncs dues tasses. Fitxem Pandiani perquè té la casa i el camió a Mataró i despatxem Luis García perquè el Saragossa -en concurs de creditors, per cert- li ha fet una oferta que millora la nostra.

Com que de futbol no hi entenc, m'abstindré de valorar el fitxatge del Rifle, tot i que un jugador de 35 anys que l'Osasuna no ha renovat i que l'1 de setembre encara no ha trobat equip compleix el requisit que Ramon Planes va anunciar: no genera cap il·lusió.

Però un equip de futbol és molt més que onze jugadors amb un determinat talent. Un equip de futbol necessita referents, lideratges, compromís. I aquests atributs són fills de la història de cada equip entès com a grup humà i de la biografia de cadascun dels seus components. Amb la marxa anunciada de Coro i la sorprenent de Luis ens hem quedat sense fil conductor: la plantilla de l'Espanyol 2011-2012 només és filla del present.

La metàfora de tot això és el capità: ha de ser un jugador que porti anys al club i la seva fi desitjable és la retirada en el mateix club. Al marge de la desgràcia de Jarque i la seva efímera capitania i de De la Peña (capità a la infermeria durant dues temporades), els nostres capitans els veurem jugar aquest any amb altres samarretes: Rayo, Granada, Saragossa, Girona, Betis. Tamudo, Moisés, Luis Garcia, David, Coro, Chica. Tots pericos de cor. Gairebé tots del planter. Mentrestant, l'únic jugador històric que ens queda (Kameni) hi és però no compta. I el capità serà un porter argentí que és un correcte porter suplent, que ha jugat menys de quinze partits de Lliga en tres temporades i que tot i semblar un noi molt trempat, encara no es mereix ser aquest honor. Si Kameni no ho pot ser, i mentre li arriba l'hora a Jordi Amat, el meu candidat és Joan Verdú.

stats