Mini Crònica
Esports 27/12/2010

El blaugrana berber

1 min

Els pares del nou jugador del Barça són nascuts a prop de Melilla, a la ciutat d'Alhucemas. Ciutadans del Marroc, van educar el seu fill en la religió musulmana -Afellay fa el Ramadà- i el seu fill fins i tot va dubtar entre jugar amb la selecció holandesa o la marroquina. Fidel als seus orígens, Afellay sol passar els estius a la ciutat natal dels seus pares, on té familiars i amics, amb els quals parla en la llengua dels berbers, l'amazic. Perquè, ètnicament, Ibrahim Afellay no és àrab, sinó berber.

E ls berbers -o amazics, paraula que vol dir en la seva llengua home lliure - són un poble del nord de l'Àfrica d'uns 38 milions d'habitants escampat per diferents territoris. N'hi ha de sedentaris i de nòmades, com els tuaregs. Parlen una llengua pròpia amb alfabet propi -tot i que es tendeix a escriure en alfabet occidental i àrab- i han vist com la seva cultura molts cops era reprimida a estats com l'algerià. El seu origen és incert, però ja són citats a textos de l'antic Egipte.

L a connexió d'Afellay amb la terra dels seus pares és molt forta. Aquest 2010, per exemple, amb la col·laboració de la Fundació Johan Cruyff, ha inaugurat un camp de futbol per a joves locals. Els principals portals web berbers, doncs, van plens aquests dies parlant del fitxatge d'Afellay. I la Penya Blaugrana del Rif, amb una seu a Alhucemas i una altra al barri del Raval de Barcelona, es frega els ulls. Té passaport holandès, però un berber ara juga al Barça.

stats