UN PARTIT QUE PORTA CUA
Esports 07/05/2011

I ara fan l'orni

Albert Solé
4 min
EL SARCAsME Tot el  seguit de declaracions, denúncies  i sancions de la UEFA neix amb l'expulsió de Pepe i de com Mourinho se'n riu després davant del quart àrbitre.

Barcelona.Cinc partits, per uns serà massa, per altres massa poc. Tot dependrà dels ulls amb què es miri la sanció. D'una banda, hi haurà qui dirà que cinc són una barbaritat perquè coarten la llibertat d'expressió del tècnic i que confirmen el sistema dictatorial de la UEFA, que no permet la crítica. De l'altra, diran que una persona que posa en dubte el sistema de competició en què participa i acusa directament els àrbitres d'afavorir un equip concret no pot quedar-se només amb cinc partits de sanció i 50.000 euros. Cinc partits, que en realitat en són quatre, per les declaracions -i el quart només si reincideix-, i un altre per l'expulsió, que ja va complir des del Juan Carlos I.

Els serveis jurídics del Reial Madrid van demostrar ahir que són molt hàbils, o molt recargolats, depèn de com es jutgi. La defensa de l'entrenador i del club es basarà en el fet que el Comitè de Control i Disciplina de la UEFA, ni en l'obertura de l'expedient sancionador la setmana passada, ni en la comunicació que ha rebut el Madrid de la sanció al tècnic, ha concretat quines declaracions són les sancionades. "Segons el parer del Reial Madrid CF, l'esmentada resolució continua patint dels mateixos defectes que contenia l'inici de l'expedient sancionador i que van impossibilitar el dret de defensa del nostre entrenador, es desconeix les declaracions concretes per les quals es va obrir l'esmentat expedient i per les quals se l'ha sancionat", deia ahir el comunicat oficial del club blanc, en el qual també anunciava que presentaria un recurs al Comitè d'Apel·lació de l'organisme europeu. El Madrid, per tant, s'agafarà a aquest suposat error legal per recórrer, apel·lar, i allargar la rebequeria per l'eliminació fins a l'infinit -Mourinho, pel seu compte, està disposat a arribar al TAS o a la justícia ordinària si calgués. I ahir, quan un periodista va preguntar a Karanka si realment no sabien per quina raó els havia sancionat la UEFA, el portaveu del club i de Mourinho va dir: "La UEFA no ha comunicat a hores d'ara el motiu pel qual ha sancionat el mister" . I aquí s'han enrocat els blancs.

De fet, Karanka continuarà substituint el tècnic portuguès fins a final de temporada, com a mínim, mentre aquest procés legal estigui obert, per no empitjorar les coses. A les pel·lícules americanes, quan un polícia deté un delinqüent, sempre diu: "Qualsevol cosa que digui podrà ser utilitzada contra seu". Doncs això. I no és pas el primer cop que, sense estar sancionat, Mourinho deixar de sortir a les sales de premsa durant un llarg període de temps. A Itàlia amb l'Inter també va fer sortir Baresi -el germà del del Milan- durant moltes setmanes per atendre la premsa perquè a ell no li venia de gust.

I tres partits per a Pinto

La UEFA també ha decidit deixar la sanció a Pepe per la dura entrada a Dani Alves -el toqués o no- en un únic partit, que va complir en la tornada de les semifinals al Camp Nou, i posar-ne tres a Pinto per l'agressió a Chendo -delegat del Madrid- en la batussa de la mitja part del partit d'anada, una decisió que el Barça ja ha anunciat que recorrerà. Igual que Mourinho i Pepe, el porter del Barça ja ha complert el primer dels tres partits de sanció, i els altres l'impediran estar a la final de Wembley i al primer partit de la Champions del curs vinent, però el Barça espera que no sigui així, encara que segurament com a molt podrien reduir un dels tres partits i, per tant, la presència de Pinto a la final de Champions és pràcticament impossible. Cal recordar que a Pinto ja el va sancionar la UEFA amb dos partits per aquell famós xiulet durant el partit amb el Copenhaguen en la fase de grups, cosa que ha significat un precedent que ha agreujat la sanció.

José Mourinho també té antecedents davant la UEFA, i precisament per criticar també un àrbitre d'afavorir el Barça, Anders Frisk després d'un Barça-Chelsea del 2005 -dos partits de sanció -. A més, en aquesta mateixa edició de la Champions el tècnic de Setúbal també va ser sancionat per fer que dos jugadors seus forcessis una expulsió al camp de l'Ajax. En aquest cas la UEFA el va castigar amb dos partits, però el segon condicionat al seu comportament durant els pròxims tres anys -com ara-, però amb el recurs del Madrid aquest segon partit li van retirar.

Més expedients oberts

Però aquesta eliminatòria de semifinals entre el Barça i el Madrid i les seves conseqüències no s'acaba pas amb la sanció a Mourinho d'ahir. El 16 de maig s'ha de tornar a reunir aquest Comitè de Control i Disciplina de la UEFA per decidir sobre el recurs presentat pel Madrid en contra de la decisió d'aquest organisme de desestimar la denúncia del Madrid a vuit jugadors del Barça per "conducta antiesportiva". I a més, la UEFA, un altre cop d'ofici, ha decidit obrir un altre expedient disciplinari a Iker Casillas i Cristiano Ronaldo per les declaracions que van fer al final del partit, en què repetien el dicurs del robatori i les ajudes arbitrals del seu entrenador.

stats