EL CAMÍ CAP A WEMBLEY
Esports 19/03/2011

Xakthar i Tottenham, els obstacles per a la gran semifinal

Albert Solé
3 min
LINEKER, LA MÀ INNOCENT L'exjugador del Barça, com a exjugador de la ciutat que acull la final, va repartir la sort entre els vuit quartfinalistes.

Sent el d'ahir un sorteig pur, la possibilitat que hi hagués un Barça-Madrid als quarts de final era d'una entre set. Si això hagués passat, el mes d'abril hauria estat d'infart per als aficionats culers i merengues: quatre clàssics en 15 dies! La mà innocent de Gary Lineker, però, va treure les boles del Xakhtar i el Tottenham com a rivals del Barça i el Madrid respectivament [respir]. Però llavors es van sortejar els encreuaments de semifinals, i aquest cop Lineker sí que va emparellar el quart de final del Barça-Xakhtar amb el del Madrid-Tottenham. És a dir, si els de Guardiola i els de Mourinho superen els quarts, llavors sí que es trobarien -en condicional, per respecte al Xakhtar i el Tottenham- un altre cop en poc temps, i sí que hi hauria 20 dies de bogeria amb quatre Barça-Madrid. No tothom ho podrà resistir: el dissabte 16 d'abril (22 h), partit de Lliga al Bernabéu que pot ser decisiu per al títol; el 20 d'abril (21.30 h), final de Copa a Mestalla; el 26 o el 27 d'abril, la hipotètica anada de la semifinal al Bernabéu; i el 3 o el 4 de maig, la hipotètica tornada al Camp Nou.

El seny de Guardiola

Però com és evident, els únics que pensen més enllà dels quarts de final són els socis i aficionats del dos equips i els periodistes. Els protagonistes, o bé per convenciment o bé perquè és el que han de dir, eviten parlar de més enllà dels quarts de final. "D'enfrontaments contra el Madrid només n'hi ha dos, de moment, i si n'hi ha més ens els haurem de guanyar", deia ahir Pep Guardiola quan li preguntaven sobre la possibilitat que hi hagi quatre clàssics en qüestió de 20 dies. Sobre aquest fet, Andoni Zubizarreta, director esportiu del club blaugrana, ha admès que "seria un pèl repetitiu disputar tants Barça-Madrid en un mes". "Però toca el que toca, ara centrem-nos en el Xakhtar", ha afirmat. I fins i tot el tècnic portuguès del Madrid, José Mourinho, va recórrer a la prudència per valorar aquesta hipotètica semifinal: "La possibilitat d'una semifinal Barça-Madrid és la mateixa que la d'una Xakhtar-Tottenham, no val la pena parlar-ne, no se sap qui passarà".

I centrats, doncs, exclusivament en els quarts de final, tant el Barça com el Madrid hauran de jugar-se la classificació per a aquesta gran semifinal fora de casa. La tornada dels blaugranes contra el Xakthar serà a Donetsk el dimarts 12 d'abril, mentre que la del Madrid contra el Tottenham a Londres serà el dia següent, el dimecres 13. I el dissabte següent (16 d'abril) hi haurà el decisiu partit de Lliga al Santiago Bernabéu.

No hi ha polèmica de calendaris

Quan ahir al migdia van quedar definits els dies i els horaris dels quarts de final, a Barcelona es van posar les mans al cap pensant "ja veuràs com Mourinho tornarà a queixar-se perquè ells tindran un dia de descans menys que el Barça abans del clàssic". Però no. Mourinho, a qui sempre agrada nedar a contracorrent, quan tothom esperava un altre estirabot dels seus sobre el calendari i els amics del Barça, va sorprendre tothom: "En el sorteig sí que hi crec. Si Lineker diu que no hi ha pilotes calentes, me'l crec", i ha deixat tothom amb un pam de nas.

Si a la part del quadre del Barça-Xakhtar i el Madrid-Tottenham les apostes per a la semifinal no es paguen gaire avui a les cases d'apostes, a l'altra banda el risc i els guanys són més alts. Per una banda hi ha un aparellament a priori senzill com l'Inter-Shalke 04. Els italians, després de classificar-se de manera miraculosa a Munic -remuntant un 0-1 de l'anada a Milà i un 2-1 a la primera part de la tornada (2-3 final)- amb un gol a l'últim minut, han tingut la sort d'enfrontar-se a la ventafocs dels sorteig. El Shalke és l'equip que tothom volia, perquè no té la qualitat dels altres set quartfinalistes, però té dues coses a favor: no té res a perdre un cop ha arribat aquí -no va merèixer passar en els vuitens contra el València-, i té l'incombustible Raúl, màxim golejador de la Champions de tots els temps, que té ganes de demostrar que encara li queda futbol per oferir.

En canvi, l'eliminatòria de quarts més igualada i competida serà segurament el Chelsea-Mancheter United. Als blues només els queda la Champions per salvar la temporada -eliminats de la Copa i molt lluny del United a la Premier-, mentre que els red devils , sense brillar gaire, sempre hi són.

stats