10/03/2012

Villarato a la carta

2 min

Durant els últims anys, en què el Barça ha guanyat gairebé tots els títols que ha jugat, hi ha hagut una cosa que ha molestat bastant i que venia sobretot des de Madrid: dubtar de l'honestedat amb què s'han guanyat aquests títols i treure'ls mèrit defensant que els àrbitres han ajudat a fer realitat aquest èxit. Òbviament el futbol que ha fet l'equip de Pep Guardiola està per sobre de totes aquestes acusacions. I jo pensava que havíem après la lliçó, però ja veig que no ha estat així. Que des d'algun sector del Barça i de l'afició ara es culpi els arbitratges del fet que la Lliga s'escapi als blaugranes em sembla igual d'absurd. Els deu punts d'avantatge dels de Mourinho són bàsicament perquè han estat millors.

El Barça, sobretot fora de casa, ha tingut partits en què no ha estat a l'altura. I, en canvi, el Madrid està arrasant gairebé cada setmana. Que potser després hi ha hagut detalls de mala sort o de jugades dubtoses que s'han girat en contra dels blaugranes potser és veritat, però no pot servir d'excusa. Hem tornat a principis dels vuitanta, quan tot eren excuses per justificar la derrota en lloc d'assumir les errades. És el que li ha passat i, de fet, li està passant al Madrid.

Perquè potser guanyen la Lliga, merescuda; però a la Copa del Rei van ser eliminats pel Barça i a la Champions ja ho veurem. I cada vegada que perden contra el Barça, com en aquesta eliminatòria de Copa, segueixen culpant-ne l'arbitratge i els penals que van deixar de xiular. I si no, recordem el que li va dir Iker Casillas a l'àrbitre al túnel de vestidors en acabar el partit. No. Aquest no és el camí. Queixar-se del criteri de Sánchez Arminio a l'hora de sancionar o decidir presentar una denúncia em pot arribar a semblar bé, però lamentar-te d'una jugada puntual com un penal o una expulsió i d'una decisió que pren un àrbitre en dècimes de segon potser no cal.

Recordem les paraules de Dani Alves després d'aquesta eliminatòria de Copa: queixar-se dels àrbitres és de perdedors. Ara no podem canviar el discurs. Un discurs que estan canviant a Madrid. Per ells, les últimes Lligues i Champions guanyades pel Barça van ser gràcies al villarato i al platinato .

Fins i tot aquesta eliminació del Madrid de Copa també va ser per culpa de l'àrbitre. No pots utilitzar els àrbitres quan perds i creure't el millor quan guanyes. Perquè acabes fent el ridícul. I a Madrid ho han fet i ho segueixen fent. No els copiem, no entrem al seu joc. Aquesta lliçó ja l'hauríem d'haver après.

stats