PRIMERA DIVISIÓ
Esports 15/05/2012

A Vila-real s'acaba el somni de deu anys de batalles europees

Natalia Arroyo
2 min
A Vila-real s'acaba el somni de deu anys de batalles europees

El 6 de juliol del 2002, amb només tres temporades -i no consecutives- a Primera Divisió, l'humil Vila-real va viure el seu debut en competició europea, en una ronda prèvia de la Intertoto contra l'islandès FH Hafnarfjordur. "Era una gran oportunitat per a un club que ha escrit la seva història futbolística des del 2000", destaca Víctor Muñoz, el tècnic que va consolidar l'equip groguet a Primera fa dotze anys i va encetar, ara en fa deu, el camí del Vila-real a Europa, un camí que no ha abandonat mai des d'aleshores. A més de tres estius jugant la Intertoto, el Vila-real ha acumulat cinc participacions a la UEFA (o Europa League) i tres a la Lliga de Campions. "Érem novells. Ara, en canvi, el Madrigal s'ha acabat acostumant a grans nits europees".

A les 21.48 h del diumenge 13 de maig del 2012, però, el Madrigal va viure una de les seves nits més tràgiques, després que un gol de Falcao consumés el seu descens a Segona. "És un cop molt dur, un drama -analitza Muñoz-. Però el president de l'entitat, Francisco Roig, té una gran capacitat mental, molts recursos i una forta personalitat per remuntar la situació. Estic convençut que el club se'n sortirà".

"Creixement racional"

En només catorze anys, la transformació del Vila-real ha sigut total, una barreja estranya entre boom accelerat i ascens moderat. "És un exemple de club amb un creixement racional i basat en el sentit comú", assegura Muñoz, que explica que Roig tenia molt clars els objectius ja el 2000, l'any en què ell va assumir el repte de liderar la segona campanya a Primera dels groguets. "Es va crear una estructura amb un fort futbol base i es van fer les inversions necessàries per fer un projecte sòlid. Ara s'estava en un procés de reestructuració per rebaixar el dèficit i reequilibrar els pressupostos. Serà més difícil dur-lo a terme a Segona que a Primera", afirma.

Catorze anys després de debutar a l'elit del futbol espanyol al Bernabéu l'any 1998, el Vila-real processa ara un dolorós descens i deixa enrere el somni de tres semifinals europees: una de Champions l'any 2006 i l'última a l'Europa League davant el Porto fa poc més d'un any.

stats