EL DERBI
Esports 08/01/2012

Verdú i Xavi, caps freds per a un derbi vibrant

Natalia Arroyo
4 min
L'ESPECIALISTA  Xavi celebra el seu gol contra  el Reial Madrid, que és, juntament amb l'Espanyol, l'equip contra qui més gols ha marcat, quatre.

Des que es va donar a conèixer el calendari, el cap de setmana de l'Espanyol-Barça està marcat amb una creu a les agendes de Pochettino i Guardiola. A la d'ells i a la de tots els periquitos i culers, que afronten amb il·lusió l'enfrontament entre blanc-i-blaus i blaugranes, una de les cites més esperades de la temporada. El derbi d'aquesta nit a Cornellà-El Prat (21.30 h a Canal+) serà, com tots els duels entre els dos clubs, un xoc ple de passió, orgull i bon futbol.

Els principals encarregats de garantir l'espectacle seran Joan Verdú i Xavi Hernández, els eixos sobre els quals giren el ritme i la direcció dels seus equips. Dins el rectangle de joc, ells són els homes de la brúixola, els coreògrafs dels moviments col·lectius, els principals passadors de la plantilla i els representants de la idea de futbol que tenen els seus entrenadors. La seva habilitat per gestionar les emocions i mantenir el cap fred serà clau per evitar que els factors que envolten un derbi afectin el rendiment dels seus companys i es pugui plasmar sobre el terreny de joc el que volen les pissarres dels seus tècnics.

Calmar les pulsacionsS'espera un duel d'alt voltatge i ells hauran de filtrar l'energia

Pochettino i Guardiola no se n'amaguen i avisen que sortiran a guanyar el partit i seran atrevits en els seus plantejaments. Pressió alta, màxima intensitat i voluntat de dur la iniciativa. Es preveu un partit amb molt de ritme, vertiginós, un escenari que, si es converteix en una lluita massa esbojarrada, no convé ni a uns ni als altres. L'Espanyol té el record recent de l'1-5 de la temporada passada, en què el Barça va sobreviure al partit obert i vertical que els proposaven els blanc-i-blaus i els van destrossar a l'esquena d'una defensa excessivament avançada.

Conscient d'això, Pochettino buscarà la fórmula perquè bona part del futbol del seu equip passi per les botes i el cap de Verdú, el seu principal cervell. Sense Javi Márquez, que segueix lesionat, el de l'Eixample es responsabilitza de les ajudes als centrals durant la sortida de la pilota i és qui enllaça amb els ràpids moviments dels davanters. Ell haurà d'accelerar i frenar l'equip segons convingui.

La mateixa funció de llegir el joc i marcar el temps del partit recaurà en Xavi, que n'és un especialista. El de Terrassa domina els escenaris tancats davant de defenses espesses i inventa quan troba forats en partits oberts.

Potenciar les connexionsLa seva visió de joc serà clau per associar-se amb els que decidiran

Molt probablement no seran ells els homes del partit. Ho seran Messi o Sergio García, o algun altre golejador. Ho seran Valdés o Cristian Álvarez, o algun defensa que eviti alguna ocasió de gol. Però per ells passarà tot el joc, encara que la seva feina sigui més invisible.

Pochettino vol evitar que el Barça jugui còmode pel centre i dissenyarà una teranyina defensiva a tres quarts de camp, una zona que Guardiola reforçarà molt probablement amb un 3-4-3. Els interrogants són si repetirà un onze similar al de l'Osasuna dimecres amb Messi i Valdés en el lloc de Cuenca i Pinto o si introduirà alguns canvis més donant entrada a Abidal i Iniesta, ja recuperats.

Arriben en formaVerdú i Xavi viuen un moment molt bo de cara a porteria

Tant Verdú com Xavi són aquella classe de futbolistes que són protagonistes sempre, tant si estan fins com si no. Jugadors dièsel, fan bo un desmarcatge sense necessitat de canviar el ritme que els fa ser al lloc oportú en el moment precís sense cridar gaire l'atenció.

El derbi els arriba, a més, en el seu millor moment de forma, cosa que els fa ser encara més decisius. Verdú va tancar l'any molt encertat en els metres finals, amb dues assistències contra l'Sporting i l'Osasuna, i dos gols davant l'Atlètic de Madrid. Per la seva banda, Xavi també va acomiadar el 2011 amb dos gols, al Mundial de Clubs i al Bernabéu, i ha començat el 2012 repartint dues assistències en el partit de Copa del Rei contra l'Osasuna.

En essència no són golejadors però la confiança que els demostren els seus entrenadors els ha convertit en futbolistes amb arribada poderosa i màxima efectivitat. Verdú va camí de millorar els registres de la temporada passada, en què va aconseguir cinc gols. Xavi també està signant el seu millor inici golejador com a blaugrana i, amb set, amenaça el seu rècord de nou gols en una temporada. A més, l'Espanyol és una de les seves víctimes preferides i ja els ha marcat quatre gols. L'últim va ser l'any passat.

Novetats a la llistaL'Espanyol recupera Javi López i el Barça, Abidal, Valdés i Iniesta

Pochettino va fer una última sessió d'entrenament a la tarda a Cornellà-El Prat i va visualitzar imatges del Barça a l'auditori de l'estadi amb els seus jugadors, inclòs Javi López, que va entrar a la convocatòria i que podria ser titular en el lloc de Galán al lateral dret.

Al Barça, Iniesta va rebre l'alta mèdica al matí i estarà a disposició de Guardiola, com també Abidal i Valdés, ja recuperats de la grip que han patit aquests dies.

stats