HANDBOL - MUNDIAL
Esports 10/01/2013

Valero Rivera: "No acabar entre els quatre primers seria un fracàs"

Juanín García: "Els jugadors han de saber ser a la pista, a la banqueta i a la graderia". Convocatòria: "Que es qüestioni la meva honestedat em molesta molt"

àlex Gozalbo
3 min
Valero Rivera, entrenador de la selecció espanyola, durant un entrenament.

El Mundial d'handbol comença demà. Unes hores abans de debutar contra Algèria a Madrid, Valero Rivera, entrenador de la selecció espanyola, resumeix com ha anat la preparació, recorda els seus dogmes irrenunciables i intenta imaginar-se quin tipus de campionat l'espera.

Valero, ¿quin balanç fas de com ha anat la preparació?

El treball de l'equip ha sigut molt bo. El que passa és que hem competit contra tres equips que no són d'un nivell gaire alt i els partits no ens han servit per practicar gaire el joc estàtic, ja que hem corregut massa. No ens hem trobat amb l'estil de defenses que ens plantejaran els equips grans.

Com us afecten les baixes?

La lesió de Raúl Entrerríos em va saber molt greu perquè és un jugador extraordinari. És un dels millors jugadors que he entrenat a la meva vida, i he tingut la sort d'entrenar-ne molts. A més, ara estava en un moment excepcional. Després ens vam quedar sense Cristian Ugalde. Aquestes dues lesions han provocat que la progressió no fos completa, però ara estem treballant amb Carlos Ruesga i Aitor Ariño.

Quin és l'objectiu?

Volem fer un Mundial brillant perquè el fet de jugar a casa ens dóna més possibilitats. No és el mateix jugar a casa que fer-ho fora. Això és evident. Per primera vegada les cases d'apostes ens donen a nosaltres com a favorits.

Quan s'acabi el campionat, tu estaràs content si...

Si hem guanyat la medalla d'or, estaré molt content. Tot el que no sigui acabar entre els quatre primers seria un fracàs. L'equip ha demostrat que pot competir amb els millors i arribar a les semifinals és el mínim que se'ns ha d'exigir.

¿Quines seleccions lluitaran per les medalles?

França, Dinamarca i Croàcia són les seleccions que en els últims anys han dominat els campionats. També destacaria Polònia, Rússia i Alemanya. No serà un campionat fàcil.

Espanya ha caigut a semifinals als últims campionats. ¿Què li ha faltat per fer el pas definitiu?

La selecció actual té més llançament que les anteriors i això és una millora evident. També crec que, quan estiguem vivint moments difícils, el fet de jugar a casa ens ajudarà. Veig possibilitats de guanyar qualsevol rival.

El debut és contra Algèria. ¿Quin grau de dificultat té el grup?

La dificultat del grup és gran, sobretot per la presència d'Hongria i Croàcia. Comencem contra Algèria, una selecció a qui ja vam guanyar al preolímpic d'Alacant. És un rival molt agressiu, que té molta profunditat.

¿Quins punts del teu estil són irrenunciables?

Totes les coses que hem fet han sigut a partir de la defensa, la porteria i el contraatac. Si no fem bé això, no tindrem opcions. L'atac estàtic ha de millorar gràcies a la millora en el llançament. Almenys això és el que espero i desitjo.

¿La no convocatòria de Juanín García ha generat massa soroll?

L'equip està molt unit, però queda clar que totes aquestes coses no ajuden. Els jugadors han de saber ser a la pista, a la banqueta i a la graderia. Aquí hi ha jugadors que han estat a la graderia i han tornat i d'altres que no. El que importa és que tothom pensi en l'equip.

¿Et molesta quan es relaciona els jugadors que convoques amb els que representa la teva agència?

Si després de 30 anys entrenant el Barça algú dubta de la meva manera de fer, no m'agrada. Que es qüestioni la meva honestedat em molesta molt perquè al llarg de la meva trajectòria s'ha demostrat que totes les decisions que he pres les he adoptat pensant en el que és millor per al meu equip.

Mitja dotzena de jugadors de la selecció espanyola competeixen a l'estranger. ¿Quin diagnòstic fas de la situació actual de l'handbol?

L'handbol no és diferent de la resta de sectors de la societat. La crisi ha provocat que molts professionals s'hagin de buscar la vida fora i el mateix passa amb l'handbol. Si aquí la situació econòmica no és bona, els jugadors busquen altres experiències. Si ets professional, vols cobrar el teu contracte. Si això no es compleix aquí, la gent es busca la vida fora amb altres possibilitats.

stats