DEPORTIVO I ALMERIA TAMBÉ JUGUEN AVUI
Esports 19/01/2011

Val més perdre que trobar-se el Barça

L'Almeria no ha jugat mai unes semifinals de Copa. I el Deportivo no n'ha jugat gaires. Però aquests dos equips saben que el seu possible rival seria el Barça. I això els ha fer perdre part de les ganes de guanyar.

Toni Padilla
4 min
Improbable, Mediterraneo

Barcelona.El Barça ha guanyat 25 Copes del Rei. El Deportivo de la Corunya en té dues exposades al seu estadi, i l'Almeria no n'ha guanyat cap. Els gallecs, de fet, tot just han jugat vuit semifinals d'aquesta competició al llarg de la seva història. I els andalusos, menys: no n'han jugat mai cap i aquests quarts de final són els primers que juguen. Al Deportivo i l'Almeria, doncs, els hauria de fer molta il·lusió el partit d'aquesta nit a l'estadi de Riazor (20.00 h), en què un dels dos sortirà amb els bitllets per a les semifinals de Copa a la butxaca. La realitat, però, és força diferent.

El Deportivo no sembla especialment motivat per capgirar el resultat advers de l'anada (derrota 1-0). I l'Almeria, eufòric per haver empatat amb el Reial Madrid a la Lliga, tampoc sembla prioritzar aquesta cita amb la història. Els dos equips normalment viurien el partit d'avui amb il·lusió, però hi ha una ombra a l'horitzó: el Barça. El quadre de la Copa del Rei ja està fet des de fa setmanes i tothom sap que qui guanyi aquest duel se les haurà amb el Barça en les semifinals. Perquè ningú dubta de la presència dels homes de Pep Guardiola a la penúltima fase, ja que ningú ha remuntat mai un 5-0 a la Copa del Rei. I el Betis hauria de fer-ho davant d'un equip que fa 28 partits que no perd cap partit. Improbable, sobretot quan parlem del Barça. Si el partit del Barça d'avui a Sevilla és un tràmit, el partit de la Corunya és un matx estrany. Els dos equips volen guanyar, però a la vegada saben que aquest triomf els pot portar més maldecaps que no pas alegries. I tot perquè aquest Barça ara mateix provoca fins i tot el pànic als rivals només de pronunciar el seu nom.

Els dos entrenadors van ser força sincers després de jugar el partit d'anada a l'estadi Juegos del Mediterraneo. Miguel Ángel Lotina, tècnic del Deportivo, fins i tot va arribar a afirmar que jugar amb el Barça pot ser un "marron". "Sempre vols guanyar, ho donarem tot, però saber que si passes et trobes el Barça, doncs... què vols que et digui, gràcia no en fa gaire", va assegurar el tècnic dels gallecs. Ahir, més en fred, tampoc va canviar gaire el discurs en afirmar que jugar les semifinals amb el Barça seria "agredolç".

Josep Lluís Oltra, tècnic de l'Almeria, va ser més diplomàtic -o ambiciós- ja que va dir: "Volem ser a les semifinals i, si ens toca el Barça, sabem que serà difícil, però intentarem guanyar". L'empat aconseguit davant del Reial Madrid a la Lliga, de fet, ha donat més arguments a Oltra per creure que no cal rendir-se abans de lluitar. I ahir hi va insistir. "Ser a les semifinals seria un premi per a l'afició. Volem ser-hi, i si t'elimina el Barça, ningú t'ho pot retreure", va dir el tècnic de València.

La por del descens

Un dels problemes dels dos equips és la seva situació en el campionat de Lliga ara mateix. L'Almeria és cuer amb tot just 14 punts, per la qual cosa està dos punts per sota de la línia de flotació que marca la diferència entre enfonsar-se i sobreviure. I una mica per sobre d'aquesta línia hi ha el Deportivo, amb 21 punts. Els dos tècnics saben que el seu futur es decidirà en aquesta lluita per evitar el descens, i per això han apostat per alguns jugadors normalment suplents. Lotina fins i tot ha convocat per al partit d'avui un davanter juvenil, Iago Beceiro.

Els dos clubs, a més, tenen al cap el record del seu darrer duel amb el Barça. L'Almeria, quan encara tenia de tècnic Juanma Lillo, va ser golejat 0-8 a casa. I el Dépor en va rebre la meitat: 0-4 davant un Barça que donava descans a alguns jugadors importants. "Por no, però això del tenir el Barça a les semifinals et fot una mica, perquè normalment seria genial poder arribar a les semifinals", reconeixia aquesta setmana el davanter del Deportivo Riki. Corona, de l'Almeria, també parlava d'una manera semblant quan admetia: "A vegades ho passes malament quan jugues contra el Barça. Tenim molta il·lusió, però estaria molt diferent si el possible rival fos diferent".

Les estadístiques espanten

La ratxa de 28 partits oficials sense perdre del Barça ha aconseguit generar en els adversaris un sentiment gairebé de pànic. En aquests 28 partits, el Barça ha marcat 85 gols i només n'ha rebut 14. D'aquests 28 partits, només cinc han acabat en empat, i en només un d'aquests partits el Barça s'ha quedat sense marcar, aquell d'anada dels vuitens de final de la Copa del Rei davant de l'Athletic Club al Camp Nou.

Precisament aquest partit de vuitens de final davant de l'equip de Caparrós és utilitzat pels més optimistes a Almeria i la Corunya a l'hora d'il·lusionar-se. "L'Athletic va demostrar que es pot plantar cara al Barça", ha afirmat Riki. L'Athletic, però, no té urgències a la Lliga i per la manera de ser del club basc veu amb bons ulls que l'equip se centri més en la Copa que en la Lliga. Situació que no comparteixen aquests dos equips, que avui jugaran un partit sense tenir gaire clar si el volen guanyar. El Barça fa por.

stats