LA POLÈMICA DEL DOPATGE
Esports 18/03/2011

La UEFA tanca la setmana amb un control sorpresa

Ahir van aparèixer a l'entrenament del Barça els metges de la UEFA per fer un control sorpresa antidopatge. Tal com va començar la setmana amb les insinuacions de la Cope, una "casualitat".

Albert Solé
3 min
AMB bona cara Víctor Valdés va ser un  dels que van haver de passar el control antidopatge, i a la sala de premsa hi treia ferro.

Barcelona.A banda de la preocupació lògica per l'estat d'Eric Abidal, l'entrenament del Barça d'ahir era d'allò més tranquil fins que de cop i volta van anunciar als jugadors que deu d'ells havien de passar un control antidopatge sorpresa de la UEFA just quan acabessin els exercicis. Havien aparegut els vampirs , uns que no xuclen la sang, sinó que només volen mostres d'orina. Els futbolistes es miraven entre ells amb cara de no creure-s'ho, i no van poder evitar riure per sota el nas. Sí que cada any passen controls d'aquest tipus com a equip de la Lliga de Campions, però l'havien de fer justament aquesta setmana? Justament quatre dies després que des de Madrid obrissin el ventilador amb una insinuació maliciosa que vinculava els èxits del Barça amb el possible dopatge? Les casualitats existeixen, n'hi ha tantes al cap del dia com persones que sospiten que al darrer hi ha conspiracions judeomaçòniques. I al vestidor del Barça més d'un va arrufar el nas, però només un es va atrevir a fer-ho públic, Gerard Piqué al seu Twitter: "Avui tenim control antidopatge de la UEFA... Quina casualitat...!" Li va faltar posar el hashtag #modeironiaon .

Passarien 20 controls més

Messi, Afellay, Xavi, Villa, Jeffren, Piqué, Pinto, Iniesta, Valdés i Mascherano van ser els jugadors del Barça escollits per la UEFA per passar el control antidopatge d'orina. I poc després en sortia un, el porter Victor Valdés i intentava treure ferro a tot plegat: "Pot semblar una broma per tot el que s'ha dit aquesta setmana, però ja estava previst, no ens hem d'amagar de res, si ens fan passar 20 controls els passarem", sentenciava ben tranquil el de Gavà. I és que a Valdés tampoc li ha agradat el rumor que s'ha llançat aquesta setmana sobre el pressumpte dopatge en el vestidor blaugrana per mirar de restar mèrits al que està fent el Barça actual: "No podem dubtar d'aquest equip en cap sentit, és l'únic que puc dir. La gent té la llibertat d'opinar, però aquest equip reflexa uns valors que van més enllà del futbol. No sé d'on han sortit els dubtes i no sé a qui acusar".

En aquest sentit, el segon capità del Barça, Xavi Hernández, en una entrevista a RAC 1 explicava: "Intentem estar al marge de totes les polèmiques i insinuacions, però és complicat...". I afegia: "Em crec Valdano [quan va dir que ells no hi tenien res a veure ni pensaven demanar controls més exhaustius] i tot això és una ximpleria molt grossa que no m'explico d'on surt. Fem controls tant al Barça com a la selecció".

Aquests controls són rutinaris

Els metges de la UEFA van aparèixer ahir a l'entrenament per sorpresa, tot i que sempre se'ls espera per aquestes dates. De fet, aquest tipus de controls -d'orina i a un grup de jugadors ampli- els fan cada any (dos o tres cops per temporada) a tots els equips de la Champions, i és el segon que fan al Barça aquest curs.

A banda d'aquest control massiu i per sorpresa, la UEFA també fa controls en tots els partits de la Lliga de Campions. Durant la lligueta es fan per sorteig i avisen els equips cap al minut 70 del partit si n'han de passar un, i quins dos jugadors s'han de quedar al final. I és a partir dels vuitens de final que dos jugadors de tots els equips en tots els partits han de passar el control.

La denúncia que feia dilluns a la matinada el periodista de la Cope Juan Antonio Alcalá, fent seves unes suposades paraules sortides d'un alt càrrec del Reial Madrid, era que els controls antidopatge que es fan actualment en el món del futbol "són una broma" al costat dels que es fan en altres esports com el ciclisme i l'atletisme. Per aquest motiu sembla una broma de mal gust que els metges de la UEFA hagin escollit precisament aquesta setmana per venir a fer aquest control sorpresa. Encara que, com deia Valdés, si no tenen res a amagar, ja els poden fer 20 controls com aquests que no els trobaran mai res il·legal.

A la Lliga, menys controls

El que sí que és veritat és que la UEFA té més zel amb els controls antidopatge, que no pas la Lliga espanyola. En cada jornada, només dos jugadors de dos equips dels 20 de Primera i dos dels 22 equips de Segona passen un control antidopatge, i són escollits a l'atzar. A més, els controls s'aturen a Segona B, una categoria semiprofessional en què els controls són molt i molt esporàdics. En altres lligues europees sí que es fan controls en tots els partits.

stats