ESPANYOL
Esports 12/10/2011

Troben a faltar els gols dels que ja no hi són

Natalia Arroyo

L'Espanyol no pateix una sequera golejadora desesperant ni està en cap situació dramàtica. Després de sis partits de Lliga, ha marcat cinc gols (gairebé un per partit), té sis punts i és quinzè a la classificació. Però el fet de ser la tercera pitjor defensa del campionat, amb onze gols encaixats -només són pitjors el Saragossa (13) i l'Osasuna (12)- el condemna a enyorar l'aportació golejadora de quatre futbolistes que aquesta temporada ja no formen part de la plantilla, i que marcaven, entre tots, gairebé el 60% dels gols de l'equip.

Amb la feblesa de la línia defensiva en aquest inici de temporada, Pochettino es recorda més que mai dels gols d'Osvaldo (14), Luis García (7), Callejón (6) i Iván Alonso (2). Ara que ells no hi són, la responsabilitat ofensiva recau en els joves Álvaro Vázquez i Thievy, que, tot i haver participat en més de la meitat dels minuts totals de l'equip, aquesta temporada encara no s'han estrenat amb cap gol. Sí que han vist porteria els veterans Walter Pandiani, que va fer un gol decisiu contra el Getafe, i Sergio García, que és el màxim golejador de l'equip amb dos. Albín, lesionat, no ha pogut ajudar gaire, com tampoc Weiss, que encara no està del tot integrat.

L'Espanyol encaixa gols amb tanta facilitat que treu poc suc dels pocs que marca. Els blanc-i-blaus s'han quedat sense marcar en dos partits (Mallorca i Madrid) i no van ser capaços de salvar un empat perquè no van saber protegir prou bé el seu porter. En les altres dues derrotes, contra el Saragossa (2-1) i el Llevant (3-1), un únic gol a favor no va ser suficient per contrarestar els que es van rebre en contra. Sí que van poder marcar i sumar la victòria contra l'Athletic (2-1), que fins ara és l'únic dia que s'han marcat dos gols, i contra el Getafe (1-0).

Si ja abans, quan l'equip era més sòlid al darrere, no sempre n'hi havia prou amb els gols que es marcaven per sumar punts, ara que se n'encaixen més de dos per partit, l'Espanyol reclama més punteria dels seus davanters. "Ens ha faltat encert de cara a gol", deia Thievy després de caure golejats 0-4 contra el Reial Madrid a Cornellà-El Prat. I Sergio García afegia: "No hem estat encertats i ho hem pagat car", en una explicació vàlida contra els blancs i contra la resta de rivals amb els quals s'han enfrontat fins ara. Pochettino centra en la falta d'encert les preocupacions, però elogia el fet que l'equip generi ocasions mentre espera que arribi una ratxa millor. Verdú, un dels homes més creatius i que l'any passat va poder contribuir al poder ofensiu de l'equip amb cinc gols, tampoc creu que la situació sigui "preocupant", però es desespera cada cop que els seus companys no aprofiten les seves bones assistències.

Més sort lluny de l'Espanyol

La situació podria ser una simple mala ratxa, però s'està fent més difícil d'assimilar quan es veu l'èxit golejador que tenen els experiquitos en els nous destins. Osvaldo, a Itàlia, ja ha marcat 3 gols en 5 partits, i ha igualat els registres que va tenir amb l'Espanyol el curs passat, quan en va fer 14 en 26 partits. I Iván Alonso ja ha celebrat 7 gols en 11 partits a la lliga mexicana.

El cas de Luis García i Callejón és molt més cridaner. Vestits de blanc-i-blaus van tenir un gran rendiment, però mai van explotar com a golejadors. Amb set i sis gols cadascun, necessitaven una mitjana de més de vuit partits per marcar. Ara, en canvi, l'asturià marca cada 131 minuts a Saragossa, és a dir, cada partit i mig. I Callejón, que juga a estones amb el Madrid, està superant els seus registres i ha canviat el gol cada 504 minuts que tenia amb l'Espanyol per un gol cada 79. La necessitat de fer caixa i la voluntat de construir un nou projecte els va obrir la porta a tots quatre i ara se'ls troba a faltar. La temporada és llarga i les ratxes dels golejadors canviaran el discurs actual sobre Thievy ("encara està una mica verd") o Álvaro ("és massa jove") per fer oblidar l'allargada ombra dels Osvaldo i companyia.