SELECCIONS
Esports 26/03/2013

Tots els ulls sobre Xavi

Del Bosque necessita el de Terrassa contra França i el Barça vol el mínim risc

Albert Solé
3 min

Barcelona.De la mateixa manera que el Barça considerava imprescindible que Xavi Hernández jugués el decisiu partit contra el Milan al Camp Nou, i per això va rebre un tractament específic -i va forçar una mica-, la selecció espanyola també el necessita avui contra França a París (21 h, Telecinco). Ahir Vicente del Bosque va intentar tranquil·litzar a tothom, en especial al Barça i als seus serveis mèdics: "Ningú jugarà forçat. Només jugaran si estan en condicions -va dir el seleccionador espanyol referint-se a ell i a Xabi Alonso, que també arrossega molèsties-. Per sobre del que vulguem tots, hi ha que el jugador es trobi bé. Xavi és el seu millor metge".

Xavi Hernández va viatjar a la concentració amb Espanya sense l'alta mèdica del Barça. Contra Finlàndia va quedar descartat perquè encara no estava recuperat d'una sobrecàrrega al bíceps femoral. Però en els últims entrenaments ja no ha notat molèsties, tot i que encara no ha rebut l'alta mèdica, i té molts números de ser titular aquesta nit a l'estadi de Saint Denis, on el de Terrassa va guanyar la seva primera Lliga de Campions el 2006.

Pruna va demanar prudència

El 16 de març el metge del primer equip del Barça, Ricard Pruna, advertia als responsables de la selecció espanyola que calia anar amb compte amb la lesió del migcampista del Barça: "Ens preocupa que Xavi jugui amb Espanya. La seva lesió no està curada. Només enviaria un missatge: «No ens el torneu lesionat, que nosaltres també ens hi juguem molt»". El doctor Pruna, a més, insinuava que si Xavi s'hagués quedat a Barcelona no tindria la temptació de jugar si la selecció el necessitava, com és el cas: "El jugador sempre vol jugar. Si el deixem aquí no podrà jugar amb França. Si se l'emporten i el mimen, potser sí que podria jugar. Cal valorar bé la situació, no volem que torni lesionat. Que jugués contra el Milan no va ser una decisió fàcil".

Després de la lesió de Jordi Alba (elongació al bíceps femoral) per haver forçat en els últims minuts del duel contra Finlàndia -va notar molèsties, però Del Bosque ja havia fet els tres canvis-, els serveis mèdics del Barça estaran més pendents que mai del partit d'avui a París per si Xavi és titular contra França.

Espanya se la juga

I és que el partit que disputa la selecció espanyola aquesta nit a França té gust de final. Si la selecció de Del Bosque, vigent campiona del món -i bicampiona d'Europa-, perd avui, tindrà quasi impossible classificar-se de manera directa per al Mundial del Brasil. Ara mateix França és líder del grup I amb 10 punts, dos més que Espanya -per culpa de dos empats-, i una victòria dels francesos augmentaria la distància a cinc punts a falta de només tres partits per acabar la fase prèvia. En cas de quedar segona de grup, Espanya hauria d'intentar sumar el màxim de punts possibles en aquests tres partits per no ser el pitjor segon classificat dels nou grups europeus, ja que ara mateix -amb 8 punts- iguala amb Israel i Suècia com a pitjors segons classificats. Els altres vuit segons seran emparellats i jugaran una eliminatòria d'anada i tornada (15 i 19 de novembre) per decidir les últimes quatre places per al Mundial del Brasil 2014 de les 13 que corresponen a les seleccions europees.

Cap campió s'ha quedat fora

La selecció campiona del món de l'any 1998 (França) va ser l'última que va tenir la classificació assegurada per al següent Mundial quatre anys més tard, perquè la FIFA va canviar el reglament. Des de llavors, el Brasil va guanyar el 2002 a Corea i el Japó, i es va haver de guanyar la classificació per a Alemanya 2006. A Alemanya va guanyar Itàlia, que també es va haver de guanyar el dret de ser a Sud-àfrica el 2010, i ho va aconseguir. Les úniques seleccions que tenen plaça assegurada sense haver de disputar la fase de classificació són les amfitriones; aquesta vegada el Brasil.

Espanya haurà de jugar aquesta nit sense tres titulars important. El capità Iker Casillas ja té l'alta mèdica del Madrid, però la va rebre a mitja concentració de la selecció. Casillas, però, serà aquesta nit a París a petició de Xavi per fer pinya amb l'equip abans d'un partit vital. Tampoc jugaran Jordi Alba -lesionat contra Finlàndia- ni David Silva -sancionat-. Per part francesa, Didier Deschamps no té baixes importants i jugarà amb el seu onze de gala contra la vigent campiona del món per segellar el bitllet directe al Brasil.

stats