El Toló passa per sobre d'una USAP que tem pel descens (31-46)

Els nord-catalans han aguantat al primer temps però han cedit a la represa, i es jugaran la permanència en la darrera jornada del Top 14

Martí Molina
toló usap

BarcelonaEls dos darrers partits de la USAP a l'Estadi Lluís Companys havien acabat amb victòria. Aquest cop, però, la 'festa del rugbi català' no ha pogut ser completa. El conjunt arlequinat (que aquest dissabte ha jugat amb les quatre barres a la samarreta) ha perdut estrepitosament contra el Toló i, per postres, veu perillar la continuïtat al Top 14, la màxima categoria del rugbi francès.

Els nord-catalans arribaven a la penúltima jornada en posicions compromeses però amb el repte de jugar contra un conjunt, el Toló, que si aconseguia la victòria se situava líder de la competició (fet que dóna avantatge de camp en els 'play-off' pel títol). Aquest escull ha estat massa gros per a un equip que ho ha donat tot i que ha resistit amb coratge en el primer temps, però que ha acabat cedint a la represa per falta, sobretot, de físic.

Sense opcions

El partit ha començat amb bon ritme. Un rugbi no gaire vistós però sí efectiu de cara al marcador, que en deu minuts era de 3-6 per als visitants. La USAP ha reaccionat i ha intentat dur la iniciativa durant uns minuts, fins a aconseguir el primer assaig, obra de Joffrey Michel a bandera (8-6) al quart d'hora.

Tot i això, el partit seguia molt igualat i als de Perpinyà els costava contrarestar el bon rugbi del Toló, que s'avançava amb un assaig de Virgile Bruni. Els arlequinats hi responien amb una excel·lent jugada pel centre que culminava Guilhem Guirado, precisament el capità de la USAP, que la temporada vinent jugarà al Toló (18-16).

A partir d'aquí, però, el domini ha estat dels visitants, que potser no han tingut gaires minuts la pilota però sí que han controlat els 'tempos' de l'enfrontament. Michalak, impecable en els xuts a pals, ha ajudat a distanciar els visitants, que al descans han marxat amb vuit punts d'avantatge gràcies a un assaig de Steffon Armitage a sortida de melé (18-26). I el resultat encara hauria estat més ampli si la repetició televisiva no hagués invalidat una marca del seu germà Delon.

A la represa no hi ha hagut color i el Toló ha augmentat el marcador de forma progressiva. La USAP tenia una possessió estèril davant la defensa ben organitzada dels visitants, que a més a més eren letals als contraatacs. En vint minuts han sentenciat l'enfrontament amb dos cops i dues marques, obra de Rudolffe Wulf (21-43).

Els arlequinats, conscients que el fantasma del descens plana amb força sobre seu, només han pogut acontentar els 20.000 aficionats nord-catalans que s'han traslladat a Barcelona amb un últim assaig de Wandité Mjekevu, transformat per Hook.

Els darrers deu minuts tan sols han servit perquè Hook, el 'deu' de la USAP, pogués lluir-se amb un xut a pals des de 50 metres, i també perquè Michalak arrodonís una tarda impecable (tan sols un error en 11 xuts) i tanqués el marcador amb el 31-46 definitiu.