LLIGA
Esports 04/11/2012

Tito entra a la història culer amb el millor inici de Lliga

Albert Solé
5 min
LA COMPLICITAT DEL LÍDER 
 Iniesta i Villa celebrant  el primer gol. A sota, Alba marcant el 2-0 i Messi.

BARCELONAPotser arriba el maig i aquest Barça de Tito Vilanova no guanya cap títol -això no es pot assegurar mai-, però ja no hi ha cap dubte que amb el de Bellcaire d'Empordà a la banqueta l'equip segueix sent igual de fiable que el de Guardiola. De fet, potser més i tot, ja que Tito s'ha convertit, amb la victòria d'ahir, en l'entrenador del Barça que ho ha fet millor en un inici de Lliga -nou victòries i només un empat, i contra la bèstia negra, el Madrid-. Passi el que passi ja ha entrat als llibres d'història, i en aquest aspecte ja ha superat el seu amic Guardiola.

En el partit -que va tenir dues parts ben diferenciades-, el Celta de Paco Herrera va posar les coses difícils al Barça, que va resoldre amb dos gols al primer toc sublims i un tercer, el de la sentència, en un claríssim fora de joc de Jordi Alba. La mala notícia va ser la lesió d'Adriano, que estava jugant a un gran nivell -ahir va fer l'1-0-. Per sort, Messi, massa ansiós per dedicar un gol a Thiago, va poder acabar el partit sense problemes, tot i un ensurt important.

Intervenció tàctica

A la primera meitat va passar de tot. Tres gols, una lesió, canvis tàctics sobre la marxa i un gol cantat fallat pel que no falla mai. El Barça, que va sortir amb tres defenses d'entrada per primer cop -en partits anteriors havia utilitzat el 3-4-3 com un recurs-, va demostrar des del primer minut que tenia ganes de fer un bon partit. Amb Xavi, Cesc, Iniesta i Messi jugant al primer toc al centre del camp, de seguida es va notar que hi havia electricitat sobre la gespa.

El primer xut a porteria va tardar 10 minuts a arribar, i va ser gràcies al poder hipnòtic de Messi, que va atreure un munt de defenses, i l'argentí, llest, va deixar la pilota enrere perquè Iniesta provés la rosca buscant l'escaire. Fora per poc. I el manxec, agraït de mena, li va tornar el regal un minut després. Iniesta va veure com Messi entrava a l'àrea i li va enviar la pilota per sobre la defensa. L'argentí va controlar amb el pit i davant Javi Varas va tirar una vaselina sense deixar caure la pilota a terra. Hi havia poc espai i un defensa va evitar el gol.

El Celta de Paco Herrera ja sabia que patiria al Camp Nou, però s'ho va jugar tot a defensar bé i va deixar Iago Aspas sol en punta perquè cacés algun contracop, i se'n va sortir. Aspas va avisar primer amb un xut per sobre el travesser (min 13). Poc després, el Celta va trobar el punt feble de la defensa de tres amb Alba i Adriano de laterals i va construir un contracop veloç que va permetre que Iago Aspas fes l'un contra un amb Valdés. Però el porter blaugrana va fer una aturada d'aquelles que donen punts (min 19).

Després d'aquesta jugada que quasi li costa un disgust al Barça, Tito Vilanova no va tenir problemes a reconèixer que l'invent no havia funcionat, i de seguida va corregir fent baixar Busquets al costat de Mascherano i alliberant els laterals, Alba i Adriano, per incorporar-se a l'atac. I gràcies a aquest moviment tàctic va arribar l'1-0. Adriano va pujar, va fer paret amb Pedro i va rematar a gol (min 21). El Barça, però, amb Busquets de defensa, no aconsegueix un bon central, i a més perd el millor migcentre en la seva posició. Per això en la jugada següent a l'1-0, el Celta va tornar a construir un contracop molt ràpid, Iago Aspas va xutar, Valdés va aturar i va deixar la pilota morta, i Mario Bermejo va posar la punta de la bota per empatar el partit (min 23).

Però el partit estava boig, i David Villa va sumar-se als quatre magnífics del primer toc per crear una jugada excelsa per fer el 2-1 amb una doble paret amb Iniesta. El manxec va canviar de ritme, va passar la pilota a Villa a la frontal, que va veure com Iniesta arribava per darrere i va deixar-li la pilota d'esperó. Va arribar a la línia de fons i va tornar-li la pilota a Villa, que no va fallar amb l'interior (min 25).

La mala sort, però, va tornar a centrar-se en la defensa blaugrana, i Adriano va haver de ser substituït per Dani Alves per una lesió muscular. Entre el 2-1 i la baixa d'Adriano, el Barça va baixar una mica les revolucions del partit, i a més Messi va fallar un gol cantat. Va robar una pilota a l'últim defensa i va encarar en carrera Javi Varas, el va voler driblar, va quedar mal col·locat i a partir d'aquí se li va fer fosc i no se'n va sortir a mesura que anaven arribant defenses i perdia tot l'avantatge (min 37).

Al descans Tito Vilanova va acabar de reordenar les peces sobre el camp amb un altre canvi per mirar de controlar millor el joc i evitar els contracops dels de Vigo. Bartra va substituir Cesc i Busquets va poder tornar a la seva posició natural. El Barça va perdre frescor, però va guanyar control i pausa. El Celta no es va arronsar, al contrari, va seguir buscant el gol de l'empat i la pilota no li cremava als peus. Però el Barça estava més ben situat sobre la gespa, tots els jugadors jugaven en la seva posició, i així és molt difícil fer-li mal.

La sentència, però, va arribar en una jugada de Jordi Alba que no hauria d'haver pujat al marcador per un fora de joc de més d'un metre. Jordi Alba va fer la paret amb Villa, que li va tornar la pilota d'esperó -un altre cop-, i el lateral, tot i que va dubtar de la seva posició, va aprofitar-ho per fintar Javi Varas i fer el 3-1 definitiu (min 58).

L'ensurt de Messi

Després del 3-1 poques coses més van passar a les dues àrees, tret d'un xut duríssim de Pedro en el temps afegit i l'esglai de Messi. L'argentí tenia més ganes que mai de marcar un gol, però ahir no era el dia, i en una jugada a la segona part va estirar la cama més del compte i va topar amb un defensa, i es va quedar estès a terra. El Camp Nou, quasi ple, va quedar en silenci uns segons mentre veia el millor jugador del món estirat sobre la gespa i amb la mà sobre el genoll. Després d'uns segons d'ensurt, el públic va reaccionar corejant el nom de Messi mentre l'atenien els metges. Finalment, Messi va acabar rebutjant la llitera per seguir jugant sense problemes aparents.

El partit va acabar amb una nova victòria blaugrana, la novena en 10 partits de Lliga, que permet a Tito Vilanova fer el millor inici del Barça en la Lliga des del naixement de la competició, el 1928.

stats