LLIGA
Esports 05/11/2012

Tito guanya la primera comparació amb Guardiola

Martí Molina
4 min
EL MILLOR DEBUT  Tito Vilanova en el seu primer entrenament com a entrenador del Barça. El de Bellcaire d'Empordà havia dit que perdria totes les comparacions amb Guardiola.

BARCELONAEl dia de la presentació de Tito Vilanova com a nou entrenador del Barça, el de Bellcaire d'Empordà es va afanyar a dir que perdria "totes les comparacions amb Guardiola". Conscient que els aficionats blaugranes havien viscut quatre anys de luxe, el tècnic no volia que la pressió mediàtica li passés factura abans d'hora. Però el temps no li ha donat la raó. Amb el mateix esquema de joc, i només alguns retocs personals, el nou inquilí de la banqueta del Barça ha sabut mantenir l'essència del bon futbol i aconseguir el millor inici de Lliga de la història del club. El primer rècord amb segell empordanès per a un equip que ja és líder en solitari després dels deu primers partits del torneig de la regularitat.

La victòria contra el Celta al Camp Nou (3-1) va confirmar el millor inici de Lliga de la història del club, amb nou victòries i un empat després dels deu primers partits. Vilanova ha superat tres entrenadors històrics: Louis van Gaal (1996/97), Frank Rijkaard (2004/05) i Pep Guardiola (2009/10), tots amb vuit victòries i dos empats en el torneig de la regularitat. Ara el Barça ha empatat amb el Madrid de la temporada 1991/92, tot i que el supera per diferència de gols.

I és que l'efectivitat de cara a porteria és un dels altres factors destacats de l'equip que ha heretat Vilanova: han anotat 32 gols, més que cap altre conjunt blaugrana en la història de la Lliga després dels 10 partits inicials. Amb Messi com a referència anotadora, Villa recuperant l'olfacte golejador després de la lesió a la tíbia i l'aportació d'un Cesc que cada vegada recorda més el de l'Arsenal, el Barça camina amb pas ferm i no es rendeix mai malgrat les adversitats, com ho demostra que ha remuntat cinc dels setze partits oficials que ha disputat aquesta temporada (comptant-hi totes les competicions), a més de l'empat contra el Reial Madrid al Camp Nou, en què els blancs es van avançar amb una diana de Cristiano Ronaldo.

L'única taca negra de l'expedient del de Bellcaire d'Empordà és la derrota a la tornada de la Supercopa, al Bernabéu (2-1), que va impedir que els culers celebressin el primer títol de la temporada a finals d'agost.

Això, i que el Barça ha encaixat molts gols: dinou en aquests primers setze partits, una xifra poc habitual. Descomptant els partits de Copa i Champions, Valdés ha encaixat una mitjana d'1,2 gols per partit a la Lliga, quan en les últimes quatre temporades -en què ha guanyat de manera consecutiva el trofeu Zamora per ser el porter menys golejat- havia encaixat un màxim de 0,89 gols de mitjana.

Superar el Madrid, el pròxim repte

Les nou victòries i un empat signifiquen el millor inici de la història del club, però no el millor de la Lliga. Aquest mèrit correspon, de moment, al Reial Madrid del curs 1991/92. Amb Radomir Antic a la banqueta, els blancs van encadenar onze victòries i un empat després dels primeres dotze partits, abans d'empatar els dos següents (contra el Saragossa i l'Oviedo) i caure a la 16a jornada contra l'Atlètic de Madrid.

Si el Barça de Tito Vilanova també vol aconseguir aquest rècord haurà de guanyar els tres pròxims partits, contra el Mallorca, el Saragossa i el Llevant -el segon el juguen a casa.

Però el conjunt blanc també està en el punt de mira pel que fa a altres registres històrics. Amb els 32 gols a favor que duu ara el Barça, l'equip iguala les xifres del Madrid d'ara fa un any, que va batre el registre golejador en una temporada sencera (121), a banda d'aconseguir el rècord de punts (100).

Només canvia el nom

Aquell 16 de juny, durant la presentació, Tito Vilanova va afegir que no estava "preocupat" per les comparacions: "Faré les mateixes hores que feia, treballaré amb la mateixa intensitat… com sempre". I així ha estat. Després d'estar quatre anys al costat de Guardiola, i d'estar "d'acord en gairebé totes les decisions" -segons va confessar-, el de Bellcaire d'Empordà ha mantingut la línia que va conduir aquell equip cap al tron del futbol mundial.

"Tito només ha afegit algun matís en el joc -explicava a aquest diari l'entrenador del Deportivo, José Luis Oltra, abans de jugar contra el Barça-. Tots els entrenadors posem el nostre segell a l'equip, i ell no n'és cap excepció perquè té personalitat i capacitat. Els pocs canvis que ha fet han estat inapreciables".

Petits matisos per millorar l'efectivitat. El Barça continua sentint-se còmode amb la pilota als peus, tot i que la possessió ha disminuït una mica per ser més contundents a porteria contrària. El Barça va aconseguir una mitjana del 73,4% de possessió la temporada passada. Aquest curs el percentatge ha caigut nou punts, fins al 64,5%. Però, a canvi d'això, els atacs són més ràpids i verticals, per intentar caçar el rival desprevingut. Jugadors com Villa i Cesc tenen més mobilitat. Tanmateix, l'equip estira les línies i corre més riscos en defensa.

A més, Vilanova ha hagut de lluitar contra la plaga de lesions a la línia defensiva, i ha hagut de fer combinacions inversemblants -com situar Adriano de central contra el Reial Madrid-. Una dada que afegeix encara més mèrit a la tasca del nou entrenador.

"En aquests moments el més importants són els punts. El rècord és una anècdota. Encara no hem guanyat res i això quedarà per quan vinguin altres jugadors o entrenadors per superar-ho", deia Vilanova després de guanyar el Celta al Camp Nou. Malgrat això, l'entrenador blaugrana assegurava que intentaran "allargar el rècord tant com es pugui".

stats