EL NOU ÍDOL PERIQUITO
Esports 11/08/2011

Thievy, l'elèctric francès que va enlluernar Planes

Natalia Arroyo
3 min
Thievy, autor de tres gols, va ser l'home de la final de la Copa Catalunya. La defensa del Barça no el va poder frenar en cap moment.

Tot potència, tot velocitat, tot energia, Thievy Guivane Bifouma Koulossa (13/05/1992) encara ahir era l'home del dia. El seu hat trick contra el Barça en la final de la Copa Catalunya l'ha situat en primera línia mediàtica, tot i que ell, humil i tímid, de seguida va encarregar-se de deixar clar que el seu lloc "és al filial". Però no per gaire temps, perquè el club ja treballa en la millora del seu contracte per fer-li fitxa del primer equip i blindar-lo com a blanc-i-blau.

Sota el seu posat cohibit i enmig d'un discurs de prudència, el francès no podia amagar ahir una mirada radiant i, amb un somriure, reconeixia que des de ben petit treballa "per ser futbolista professional", que l'Espanyol li "ha obert una porta" i que no vol "desaprofitar l'oportunitat" que ara li ofereix Pochettino amb minuts al primer equip.

Escollit en el 'draft' del 2010

Thievy va aterrar a Barcelona per participar en les proves de selecció que l'Espanyol organitza des del 2009 i que concentra durant quatre dies prop de vint futbolistes recomanats pels observadors del club. Descartat pel Racing Club de Strasburg, aquest francès de 19 anys, nascut en un petit barri a prop de París i de família congolesa, va exhibir des del primer entrenament bona part del seu potencial.

Tècnic, ràpid, atrevit, va destacar entre els 24 futbolistes que volien convèncer els tècnics i va ser un dels escollits. Ramon Planes, el gran avalador del draft juntament amb Mauricio Pochettino, va quedar eclipsat pels detalls tècnics i físics que insinuava el jugador i va decidir fitxar-lo per reforçar la plantilla del juvenil A de Martín Posse, un altre dels formadors que supervisava la selecció. De fet, va ser sota les seves ordres que Thievy va acabar de demostrar el seu talent, i de seguida va fer el salt al B, i del B al primer equip, on va acabar sent un fix de les convocatòries de Pochettino en el tram final de la Lliga.

Un davanter explosiu

De jugadors potents n'hi ha molts. I els que no ho són es poden fabricar amb sessions de força i gimnàs. Però el que fa diferent Thievy és la seva explosivitat i coordinació i la capacitat que té d'interpretar les situacions de joc en què ha d'expressar la seva fúria. Superior en el cos a cos amb la majoria de defenses, ha entrenat per donar un sentit tàctic a les seves condicions tècniques i físiques. Dominat el com, ha après a entendre el quan i l'on. I això el converteix en un extrem intel·ligent, un estilet perillosíssim que s'adapta a la perfecció al joc vertical i de contraatac dels de Pochettino.

Diuen els que el veuen entrenar-se cada dia que té una energia especial per viure cada acció, per estar sempre preparat. Sempre a punt per entrar en acció. I és aquesta electricitat, essencial en el futbol, la que et permet robar una pilota al rival al mig del camp, girar-te al mateix temps que en dribles un altre, esquivar amb un salt l'entrada de l'últim adversari per trepitjar l'àrea i carregar la cama per definir suau amb l'interior del peu davant la mitja sortida del porter. Prop de trenta metres d'eslàlom en menys de sis segons. És el golàs amb què Thievy va tancar dimarts el seu hat trick a Tarragona. El retall sec a Armando i com coordina la conducció i el xut en el segon gol també són dignes d'elogi, com el ràpid control orientat, la finta i el canvi de ritme amb què es desfà del central blaugrana en l'acció que obria el marcador. L'exhibició d'ahir de Thievy val una Copa Catalunya per a l'Espanyol i a ell el catapulta al futbol professional.

Un regal premonitori

Casualitat o no, dissabte a la Ciutat Esportiva, un jove periquito esperava el francès a la sortida de l'entrenament per demanar-li la samarreta signada. Thievy el va citar per a "més endavant". Potser sabia que el seu dia encara havia d'arribar.

stats