Esports 18/08/2011

Una Supercopa que permet a Guardiola igualar el 'mestre'

Nuria García
3 min

BarcelonaPep Guardiola ha aixecat aquesta matinada el seu primer títol de la temporada 2011/2012, l'onzè des que el 2008 va fer-se càrrec del primer equip del Barça. En tan sols tres temporades i escaig, el tècnic de Santpedor ha aconseguit fer-se un lloc entre els millors entrenadors de la història del Barça i ha igualat, amb aquesta Supercopa d'Espanya, qui va ser el seu mestre al club blaugrana, qui li va donar l'alternativa per jugar al primer equip del Barça, l'holandès Johan Cruyff.

Això sí, Pep Guardiola ha aconseguit aquesta fita en bastant menys temps que Cruyff. L'holandès va aixecar aquests onze títols en set anys (de la temporada 88/89 a la 95/96), mentre que el de Santpedor ara engega tot just el seu quart curs a la banqueta del Barça. I, per seguir sumant títols, encara té tota aquesta temporada... i si ell i el club estan d'acord a seguir allargant any rere any el seu contracte, totes les temporades que vinguin en el futur.

Després de ser el primer que, des de la banqueta, aconsegueix amb el Barça dues Lligues de Campions (abans d'ell només Cruyff i Rijkaard n'havien guanyat una cadascun), ara, amb aquesta Supercopa d'Espanya, Guardiola ha igualat el nombre de títols del tècnic del mític Dream Team, del qual ell va formar part com a jugador. Guardiola ha aconseguit sis títols diferents com a entrenador, els mateixos que Cruyff. L'única diferència és que el de Santpedor ha aixecat l'únic Mundial de Clubs que ara per ara té el Barça (2009), mentre que l'holandès va guanyar una Recopa (88/89).

Per darrere queden mítics tècnics blaugranes com Jack Greenwell, que, en vuit temporades repartides en dues etapes (del 1917 al 1924 i del 1931 al 1933), va aixecar vuit títols, els mateixos que Fernando Daucik en quatre anys (1950-1954). Més enrere hi ha el tècnic de qui Guardiola va prendre el relleu: Frank Rijkaard. L'holandès va celebrar cinc títols en cinc anys, un d'ells una Lliga de Campions més que esperada, setze anys després de la primera.

Un rècord amb data de caducitat

Aquesta fita que ha aconseguit Guardiola després d'haver guanyat la seva tercera Supercopa d'Espanya podria tenir una data de caducitat breu. De fet, podria caducar tot just divendres de la setmana vinent, a Mònaco. Si el Barça aconsegueix guanyar el Porto -el vigent campió de l'Europa League- i aixeca la Supercopa d'Europa -seria la segona de l'era Guardiola-, el tècnic de Santpedor sumarà un títol més i es convertirà en l'entrenador del Barça que més n'ha aconseguit: 12. La Supercopa d'Europa serà la primera oportunitat, però si els blaugranes no aconsegueixen el títol, la següent opció arribarà amb el Mundial de Clubs.

El primer, la Copa del Rei

Queda lluny després de tants títols aixecats i tants èxits, però sovint sembla que va ser ahir. La primera copa que Guardiola va aixecar després d'arribar a la banqueta del Barça va ser la Copa del Rei que els blaugranes van guanyar a Mestalla contra l'Athletic Club (4-1). Després va arribar la primera Lliga i la Lliga de Campions. Un títol que va fer emocionar Guardiola. I és que qui no recorda aquella imatge del tècnic, sobre la gespa de l'Olímpic de Roma, plorant d'emoció. Hi havia raons de sobres. En la seva primera temporada al Barça i pujant de la banqueta del filial (on només va entrenar una temporada), Guardiola havia aconseguit el desitjat triplet: Copa del Rei, Lliga i Lliga de Campions.

stats