EL DERBI DE BARCELONA
Esports 08/05/2011

Sumar punts per perseguir dos somnis diferents

El triomf del Madrid a Sevilla ha tret un al·licient al derbi d'aquesta nit. El Barça ja no pot ser campió, però es pot acostar al títol si derrota un Espanyol que ho donarà tot per aspirar a l'Europa League.

Toni Padilla
3 min
Bona sintonia Guardiola i Pochettino fent-se la tradicional fotografia junts ahir  a la gespa del Camp Nou.

BARCELONA.Ser campió pot esperar. De fet, toca esperar per força, ja que el Reial Madrid, encaparrat a allargar al màxim la temporada per fer la guitza al Barça, va imposar-se ahir al camp del Sevilla i els homes de Pep Guardiola ja saben que aquest vespre (19.00 h) no seran campions. La Lliga s'allargarà com a mínim tres dies més. Fins dimecres, quan els blaugranes juguen al camp del Llevant, allà on Rijkaard va guanyar la primera Lliga com a tècnic.

Un derbi de Barcelona, però, és un món amb vida pròpia que no necessita motivacions extres. Per als barcelonistes, era temptador somiar a poder guanyar la Lliga davant dels ulls dels veïns, però últimament el derbi ha recuperat la intensitat perduda. En part, perquè les dues plantilles són plenes de joves forjats a La Masia o Sant Adrià de Besòs. Joves que fa anys que juguen derbis, i els derbis, quan hi ha títols en joc, són més sentits. Conscients del que simbolitza per als aficionats, els jugadors de cada equip tenen el cor ple de motivacions. Però el cap dels blaugranes pensa en el títol de Lliga, el calendari i Wembley, i el dels espanyolistes pensa en l'Europa League. Les cames també juguen, i les blaugranes estan una mica més carregades pel partit de dimarts. L'Espanyol havia jugat 24 hores abans, dilluns.

Josep Guardiola, clarivident, deia ahir que estava convençut que el Barça no seria campió. Va deixar entendre sense embuts que s'imaginava un Madrid guanyador a Sevilla. I tenia raó. Mourinho, segons va informar la premsa madrilenya, va motivar els seus jugadors amb la idea d'intentar guanyar tots els partits que queden amb l'únic objectiu d'obligar el Barça a no poder descansar pensant en Wembley. I els seus no li van fallar ahir, en un Sánchez Pizjuán que va veure un Madrid titular sobre la gespa jugant més bé que mai. Mentalitzat, Guardiola ha comentat als seus homes que per guanyar la Lliga caldran quatre punts. Avui poden caure els primers. El full de ruta del tècnic de Santpedor és precisament aquest: guanyar la Lliga dimecres. Perquè si avui els blaugranes no fallen, la tercera Lliga consecutiva pot aconseguir-se a València, on fa poc es perdia una Copa. Es guanyaria, però, al camp d'un Llevant que no s'hi juga res. No s'hi juga res, a diferència de l'Espanyol.

Europa és una possibilitat

El triomf del Madrid va obligar els barcelonistes a saber que aquesta nit no hi haurà festa grossa. Però també va servir per il·lusionar els blanc-i-blaus. El triomf blanc significava la derrota d'un dels rivals directes de l'Espanyol en la cursa per aconseguir les places europees, el Sevilla. I poc abans, el Màlaga havia posat en evidència la irregularitat de l'Atlètic de Madrid passejant-se pel Calderón. L'Espanyol, que va recuperar el somriure derrotant l'Athletic Club dilluns passat, sap que sumar punts davant d'un Barça cansat pot ser donar vida a la flama del somni europeu, que s'havia pansit una mica. Guanyar al Camp Nou, com ja va fer l'Espanyol ara fa dues temporades, deixaria els homes de Pochettino un punt per darrere d'andalusos i matalassers.

El tècnic argentí, de fet, ja va deixar clar ahir que no el motivava gaire la possibilitat de perjudicar els interessos del Barça. El que el motiva és poder sumar punts per als interessos d'un equip que durant les últimes temporades s'ha especialitzat a aguantar bé la pressió al Camp Nou. Un estadi que somiava a tancar una setmana perfecte. La glòria, però, pot esperar. Només uns dies, esclar.

stats