Selecció catalana amateur
Esports 09/12/2011

La Copa de Regions UEFA permet que Catalunya sigui oficialment internacional

2 min
Selecció catalana amateur

Què és la Copa de Regions UEFA?

L'any 1999 la UEFA va idear un torneig per fer competir entre elles les diferents regions d'Europa que formen cada estat i donar així opció als futbolistes no professionals del Vell Continent a poder jugar partits internacionals, un cop superada la fase de classificació local. El territori, comunitat o regió que hagi quedat campió de la fase prèvia de cada estat disputa una fase final continental contra altres regions o territoris locals europeus a la recerca de l'únic títol oficial amateur internacional. La competició, que comença avui i se celebra a la Vila Joiosa, al País Valencià, es disputa cada dos anys.

La participació de Catalunya

Cinc seleccions amateurs de l'estat espanyol (Madrid, Astúries, Euskadi, Castella i Lleó i Galícia) han quedat campiones de la primera fase d'aquesta competició en les set finals disputades fins ara (Madrid i Euskadi han guanyat per partida doble). El millor paper de Catalunya Amateur es va signar el 2006, en què va disputar la final estatal a Barakaldo (a la foto). El combinat va caure eliminat en la tanda de penals per Euskadi (3-0) després d'un empat sense gols. En aquesta edició, els catalans debuten demà dissabte (10 hores) contra Extremadura. Diumenge, a les 10, tornaran a jugar contra el País Basc.

Els espanyols i italians, líders

Quatre dels set títols se'ls reparteixen combinats de l'estat espanyol i italià a parts iguals -Madrid va perdre una tercera final-. El primer títol d'una selecció estatal a Europa el va sumar Euskadi el 2005 a Proszowice (Polònia), quan va derrotar la búlgara Sofia per 1-0. L'any 2009, a Zapresic (Croàcia), Castella i Lleó va imposar-se a la regió romanesa d'Oltenia per 2-1. Les altres regions campiones han estat les italianes Venècia (1999) i Piamonte (2003), la txeca Moràvia (2001), la polonesa Baixa Silèsia (2007) i la portuguesa Braga (2011).

Només futbolistes 100% amateurs

Entre les normes de competició oficial de la Copa de Regions UEFA destaquen dos apartats. El primer, que el trofeu només el poden disputar futbolistes majors d'edat de fins a 35 anys. El segon, que cap dels jugadors convocats per qualsevol de les regions, comunitats o territoris participants no pot haver signat mai, al llarg de la seva carrera, un contracte professional. És per això que, en el cas de Catalunya Amateur, tots els jugadors convocats (un total de divuit) són íntegrament futbolistes del grup 5è de 3a Divisió.

stats