Rugbi
Esports 02/06/2013

La Santboiana Seat es queda a les portes de la Lliga amb un assaig local a l'últim minut (27-25)

El Quesos revalida el títol de Lliga després de remuntar un partit que tenia perdut al descans. Canning ha errat un cop de càstig que hagués estat definitiu

Martí Molina

ValladolidLa Santboiana Seat s'ha quedat sense el títol de Lliga de la forma més cruel. Els catalans tenien el partit a la butxaca a falta de 10 minuts, però una successió d'errors defensius ha permès que el Quesos Entrepinares remuntés el partit i aconseguís la victòria final (25-27). Adam Canning ha tingut un cop de càstig amb el temps complert, però el vent ha frenat l'oval, que s'ha quedat a uns centímetres de travessar els pals.

Domini visitant

La Santboiana Seat ha estat millor en els primers 40 minuts de partit, i en general fins que en faltaven deu per acabar-se. La primera acció ja ha servit per demostrar que els catalans han sortit al terreny de joc més endollats que els castellans. Més intensitat en el joc, gran velocitat en la circulació de l'oval i millor desplegament físic per atacar la defensa rival i frenar els atacs locals.

Després d'una primera arribada als dos minuts de joc, Romu ha obert el marcador amb un xut a pals (10') i poc després Cyrus (12') culminava sota pals un atac ràpid per la banda dreta, trencant la defensa local, forta al xoc però una mica lenta de cames. El parcial l'ha ampliat Romu transformant a pals i convertint un cop de càstig (16') per situar el 0-13 a l'electrònic.

El domini visitant només l'ha pogut trencar el Quesos amb un xut a pals de Griffiths (22'), si bé ell mateix ha estat protagonista un minut després, perdent una pilota prop de la línia de marca i deixant l'oval lliure perquè Kiri Kiri només hagués de rematar la feina. El màxim avantatge al primer temps ha estat de 3-18 (Romu no ha pogut transformar).

Amb l'orgull ferit, el Quesos Entrepinares ha fet un pas endavant i ha posat setge a la defensa de la Santboiana Seat, que per primer cop s'ha vist amb dificultats al darrera. Chichua ha vist la targeta groga al minut 28, i amb superioritat numèrica, els castellans han retallat el marcador amb un assaig de càstig (31').

Els minuts instants del primer tems han estat igualats, amb la pilota més temps a camp de la Santboiana, tot i que sense passar excessius problemes al darrera. Al minut 40, el marcador era de 10 a 18 per als catalans. A la represa, tot ha estat diferent.

La Santboiana ha continuat exhibint bon rugbi, i de fet semblava que tenia el partit controlat, però ha acabat pecant de joventut davant un rival veterà que ha sabut capgirar l'enfrontament als darrers minuts.

El vent ha començat a fer la guitza als de Sant Boi quan Romu no ha pogut convertir un xut a pals (48), i poc després Hamish ha vist la targeta groga (53'). Tot i això, la possessió era visitant i mica en mica els catalans s'han acostat a la línia de marca, assolint l'objectiu al minut 63, amb un 'pick&go' de Lyons que ha transformat Romu (13-25).

Decisió polèmica

Faltaven deu minuts i la Santboiana tenia el partit a la butxaca, quan una decisió arbitral polèmica ha condicionat el partit. L'àrbitre ha interpretat que els jugadors de la Santboiana s'introduïen la pilota a la zona de marca i ha donat una melé favorable al Quesos. L'acció acabaria convertint-se en un assaig de Gavidi sota els pals, que ha transformat el xutador.

A falta de pocs minuts, el Quesos tan sols era a una marca d'empatar, i de guanyar si aconseguia la transformació posterior. I ha assolit el seu objectiu. El públic local s'ha bolcat animant els seus jugadors, i la Santboiana ha fet un pas enrere. Els nervis i la pressió han fet la resta. L'equip no ha sabut treure la pilota de la zona defensiva, i gràcies a un placatge en un rebuig, el VRAC ha acabat trobant la marca per mitjà de Pedro Martín (78'). La transformació posterior, tot i ser molt escurada a la dreta de l'atac, ha situat els de Valladolid per davant per primer cop en tota la final.

El comiat més cruel

Amb només dos minuts per davant, la Santboiana ha tingut dues opcions d'anotar i capgirar el marcador al seu favor, però el vent ho ha impedit. Primer en un drop que s'ha quedat curt, i després amb un cop de càstig molt centrat, però lluny dels pals, a uns quaranta metres.

S'ha fet el silenci al Pepe Rojo. Uns desitjant que la pilota creués els pals i donés el triomf a la Santboiana. Els altres, confiant en l'error d'Adam Canning, el xutador dels catalans. La moneda era a l'aire i ha caigut del costat castellà.

Una ràfega de vent inoportuna, just quan la pilota ja estava a punt de creuar els pals, ha frenat la pilota en sec, que ha caigut a plom a pocs centímetres de la glòria. La defensa local ha agafat l'oval i l'ha tret fora del camp, i aquí s'ha acabat el partit i el somni de la Santboiana.