NBA
Esports 03/01/2012

Ricky, quatre partits per conquerir Amèrica

Toni Padilla
3 min
EL NOU STEVE NASH  Segons Dwyane Wade, estrella dels Miami Heat, el jugador català ho té tot per ser l'hereu del base canadenc Steve Nash.

Durant el primer quart del partit entre els Timberwolves i els vigents campions, els Dallas Mavericks, Ricky Rubio va pressionar Dirk Nowitzki, que després de treure's de sobre la pilota va empènyer el català al parquet. "Benvingut a la NBA", van bromejar els comentaristes nord-americanes en veure el jove base per terra als peus del gegant alemany. Però en l'últim quart del partit, Ricky va entrar cap a cistella i en lloc d'intentar anotar va dirigir-se cap a Nowitzki i va fer passar la pilota per sota les cames de l'alemany. La pilota va anar directament a Anthony Tolliver, que va clavar un triple. L'acció va ser escollida la millor jugada del dia a la web de la NBA. Ricky li va tornar la targeta de presentació a l'estrella dels Mavericks, que van sortir derrotats de la pista dels Timberwolves.

El nou Maravich

L'assistència entre les cames de Nowitzki ha revifat les comparacions de Ricky Rubio amb el llegendari Pete Maravich, el base que va inventar-se un estil de joc arriscat, imaginatiu i descarat durant els anys 60 i inicis dels 70. Maravich, amb les mateixes cames primes, un pentinat d'infant etern i assistències inesperades, va fer-se un fart de fer passar la pilota per sota les cames dels rivals, com durant l'All-Star Game del 1977 per assistir el Dr. J, Julius Erving.

El 2008, Pete Thamel ja escrivia sobre Rubio al New York Times que podíem estar parlant del nou Maravich per la imaginació del masnoví i per la cara de nen que feia llavors el jugador format a la Penya. Característiques que feien inevitable comparar-lo amb Maravich, immortalitzat en aquelles fotografies d'universitari en què semblava menor d'edat. Un Maravich que va enlluernar generacions de nord-americans barrejant el caràcter competitiu i la passió per anotar que li donava el seu ADN serbi (el seu pare va ser un exigent entrenador) i la imaginació que començava a demanar la NBA. Un xou 100% made in America . Unes característiques que Ricky Rubio té de sobres, tot i que el català no és tan anotador com Maravich.

Altres especialistes creuen que Rubio s'assembla a un dels millors bases de la NBA, el canadenc Steve Nash. Això és el que diu l'estrella dels Miami Heat Dwayne Wade. Precisament, els Heat van veure com Ricky aconseguia el seu primer doble doble a la NBA, tot i els que els de Florida van endur-se el triomf d'un Target Center on ja s'han enamorat de Ricky.

Contra els Mavericks, Ricky Rubio va aconseguir la primera victòria a la NBA. Al quart partit. Abans, però, ja havia aconseguit guanyar-se companys, adversaris i periodistes com el veterà Peter Vecsey, que al New York Post escrivia que ja entenia "tot aquest enrenou sobre ell". I afegia: "Ara comprenc els observadors que tornaven emocionats d'Europa tots aquests anys. Rubio té la capacitat de trobar jugadors que no estan oberts, aconsegueix que la bola els arribi en la posició exacta per anotar o per rebre una falta". Jerry Zgoda, de l'Star Tribune de Minnesota, afirma: "No anota 20 punts, però no li fa falta. El seu joc es basa a involucrar els altres".

I les estadístiques ho demostren. En quatre partits, Ricky ha aconseguit una mitjana de 7,3 assistències, la vuitena millor de tota la NBA i la millor entre els rookies . A més, de les 29 assistències, 14 han arribat en els últims minuts de partit, ja que Ricky no sol formar part del cinc inicial però sempre juga els minuts claus, els últims. En quatre partits ha jugat 48 dels 60 últims minuts (15 per partit), un període en què ha anotat 21 punts, ha agafat 9 rebots i ha fet les 21 assistències que han portat una estrella com Lebron James a fer un twitt on deia: " Rubio can pass that rock ". És a dir, que Ricky pot passar el que vulgui. Pel que fa a l'anotació, de moment Ricky tampoc va malament: el seu registre és de 4 triples de 6 intents, una mitjana del 66%. L'any passat al Barça, era tot just del 25%.

Pel veterà tècnic Rick Aldeman el català és un regal del cel. Adelman sap que patirà "alts i baixos", com tot rookie , però de moment el masnoví està sorprenent. De fet, en tot just quatre partits ja ha aconseguit que la web de la NBA oficial faci una enquesta on es pregunta si Ricky arribarà a jugar un All Star. I el 78% dels enquestats han votat que sí. Segurament el primer ja el jugarà aquest any, com a rookie .

stats