ELS FINALISTES DE COPA
Esports 04/02/2011

Amb el Reial Madrid fins a la sopa

Finalistes de Copa, rivals a la Lliga, i favorits a Europa. Si el Barça i el Madrid es trobessin a la Lliga de Campions, tindríem un any ple de clàssics. Perquè a la Supercopa de l'agost en tindrem dos més.

Toni Padilla
3 min
Especialment, Curiosament

Barcelona.La temporada passada el Barça i el Madrid ja van evidenciar que estan molt per sobre de la resta d'equips amb una cursa embogida cap al títol de Lliga que els va acostar a la barrera dels 100 punts. Enguany, el duel entre els blaugranes i els blancs marca de nou diferències respecte a la resta de clubs, però amb una novetat. A diferència dels darrers anys, el duel s'ha estès a la Copa del Rei.

El darrer cop que els dos eterns rivals s'havien vist les cares en més de dues ocasions durant una mateixa temporada va ser el 2002, quan els destins dels dos clubs es va creuar en les semifinals de la Lliga de Campions. Llavors, la fortuna i l'encert van estar de la banda dels madridistes. Nou anys després, tindrem tres clàssics oficials, amb la morbositat afegida que es tracta de la final de Copa, i que es jugarà tot just quatre dies després del partit de tornada de la Lliga al Santiago Bernabéu. I tot, amb el record del 5 a 0 present.

Just després de saber que ja era a la final, deia José Mourinho que la data de la final, el 20 d'abril, era una data que no li agradava gens ja que llavors els equips que es mantinguin vius a la Lliga de Campions tindran el calendari molt carregat. El 20 d'abril, de fet, és just en la setmana que separa alguns dels partits de tornada dels quarts de final i els d'anada de les semifinals. Ara mateix, el Barça i el Madrid també segueixen vius a Europa, i la possibilitat que la seva rivalitat arribi per quart cop en la història a la màxima competició continental tanca un escenari en què, endinsant-nos en el terreny de les probabilitats, podríem tenir fins a cinc clàssics.

En tota la història de la rivalitat entre el Barça i el Madrid ja tenim un precedent d'una temporada amb cinc duels oficials. Es tracta de la 1982/83, quan, per exemple, també vam tenir una final de Copa entre els dos clubs, aquella de La Romareda guanyada pels blaugranes per 2 a 1 gràcies a un gol en els últims segons de Marcos Alonso.

La Copa de la Lliga

A part, aquella temporada el Barça es va permetre el luxe de guanyar els dos partits de Lliga (0-2 al Bernabéu i 2-1 al Camp Nou). La Lliga, però, la guanyaria l'Athletic Club de Bilbao de Javier Clemente. Els altres dos duels oficials van ser aquells de la final de la Copa de la Lliga, competició que es va jugar només quatre cops del 1982 al 1986 i que va néixer gràcies a l'impuls del president blaugrana Josep Lluís Nuñez, que volia copiar el model anglès de tenir tres competicions per poder guanyar més diners tant amb les entrades com amb els drets televisius. Quatre anys més tard, però, els clubs van acordar posar punt final a l'experiència, ja que el calendari quedava massa carregat.

En la final de la primera edició d'aquella Copa de la Lliga, els blaugrana van derrotar els blancs amb un empat 2-2 a Madrid i un triomf al Camp Nou per 2 a 1. Especialment recordat és el partit d'anada, quan Maradona va marcar un gol espectacular en que va retallar al defensa andalús local San José just en el darrer moment. La imatge de l'exjugador del Cadis topant contra el pal va fer la volta al món i Maradona va marxar del Bernabéu aplaudit pel públic rival. A la tornada, els blaugranes acabarien la feina, per la qual cosa en només 25 dies el Barça d'Uddo Lattek va alçar dues copes diferents just davant dels madridistes. "Va ser un any estrany perquè ens vam veure les cares molts cops en poques setmanes. Però per sort al final sempre vam riure nosaltres", recorda Tente Sánchez, un dels jugadors d'aquella plantilla que va ser capaç de guanyar quatre cops al Reial Madrid en una sola temporada.

La dècada dels anys 80, de fet, van ser anys carregats de clàssics davant dels madridistes, i la temporada 1986/87 fins i tot es va viure aquell estrany play-off de finals de temporada que va permetre que es juguessin quatre clàssics, tots de Lliga. Curiosament, el Reial Madrid no en va guanyar cap -dos empats a casa i dues derrotes a fora -, però sí que va alçar el títol de Lliga.

Supercopa d'estiu

Siguin tres, quatre o cinc els clàssics davant de l'equip de José Mourinho d'aquesta temporada, cal recordar que l'estiu que ve ja hi ha segurs dos duels més amb els madridistes, ja que, dels dos equips, un té assegurada la presència en la Supercopa com a finalista de Copa.

L'últim cop que els blaugranes i els madridistes van topar a la Supercopa va ser el 1997, quan el Madrid es va sortir amb la seva. De fet, els quatre cops que el Barça i el Madrid han estat els protagonistes de la Supercopa estatal, sempre ha guanyat el conjunt blanc. Un nou repte per als homes de Josep Guardiola.

stats