LA REACCIÓ
Esports 03/02/2012

Punt de partida

Pep Guardiola va veure a Mestalla senyals en el seu equip que el fan ser optimista per al que queda de temporada. El gener sempre és un mes difícil i considera que l'han superat amb bones sensacions.

Albert Solé
3 min

BARCELONA.Pep Guardiola estava especialment satisfet després de l'empat a un a Mestalla de dimecres. Era el tercer partit sense guanyar consecutiu -un fet que amb Guardiola no passava des de la primera temporada, la 2008/09-, però les sensacions no eren les mateixes que en els dos partits anteriors. No és el mateix l'empat a 2 contra el Madrid, que el 0-0 contra el Vila-real, que l'1-1 de València. Per aquest motiu el tècnic del Barça, després de fer una roda de premsa continguda, es deixava anar en una sala de Mestalla, sol amb el seu inseparable Manel Estiarte. Guardiola estava molt content. Havia vist coses en el seu equip que el feien sentir feliç. Aquells detalls inapreciables a l'ull de l'aficionat, però significatius per a un tècnic que conviu amb els jugadors cada dia. Dimarts, en la roda de premsa prèvia al partit, abans de jugar l'anada de les semifinals de la Copa, Guardiola va haver de fer un discurs d'aquells que molts analistes van entendre en clau interna. "En els moments dolents és quan trontollen les idees i és quan s'ha de ser ferm", i afegia: "Jo me'n vaig penedir quan en un moment vaig abaixar els braços. No ens podem donar per vençuts". Si no hagués vist algun símptoma estrany, ¿Guardiola hauria dit això abans de viatjar a València? Per això el partit a Mestalla és un punt de partida per al tècnic per creure que aquest equip lluitarà fins al final per la quarta Lliga consecutiva, que no deixarà escapar la possibilitat de jugar una altra final de Copa i que ho donarà tot a la Champions.

El poder guaridor sobre l'estat d'ànim de l'equip d'un empat amb bon joc el tenim ben fresc amb el 2-2 que va aconseguir el Madrid al Camp Nou. Van quedar eliminats, però els mitjans de Madrid van fer una lectura tan positiva del joc desplegat que han construït el renaixement d'un equip acomplexat.

Els mals inicis d'any

El mes de gener és el pitjor de l'any per al Barça de Guardiola. En alguns anys anteriors els resultats han sigut millors, però les sensacions sempre han sigut les mateixes. El nivell físic general de la plantilla baixa i, si la qualitat dels jugadors no resol els partits en els primers minuts, després els costa més. Aquest és el quart mes de gener del Guardiola entrenador i sempre ha passat el mateix. El tècnic prepara sempre físicament l'equip perquè estigui al cent per cent per al mes de desembre, quan l'equip ha de tancar la classificació per als vuitens de final de la Lliga de Campions -i com a primer, si pot ser-, i en els anys de Mundial de Clubs, per sumar un títol més. L'objectiu en l'inici de l'any és sobreviure en totes les competicions si és possible, per recuperar el to cap a la primavera, que és quan es decideixen tots els títols. No és estrany, per tant, que el partit d'anada dels vuitens de la Champions de mitjans de febrer al Barça sempre li hagi costat molt (1-1 a Lió, 1-1 a Stuttgart i 2-1 al camp de l'Arsenal). Aquest inici d'any no és diferent dels anteriors per al Barça, la diferència és que el Madrid està molt més fort a la Lliga, i dos simples empats lògics dels blaugranes en aquest període han convertit un -3 punts a la Lliga en -7.

Tres anys sense 'males ratxes'

Aquesta petita, minúscula, mala ratxa de resultats -tres empats seguits- és tan destacable perquè el Barça de Guardiola ha acostumat la seva afició a l'excel·lència. Ni en la temporada passada (10/11) ni en l'anterior (09/10), l'equip blaugrana no havia encadenat mai més de tres partits consecutius, de qualsevol competició, sense guanyar. Ens hem de remuntar fins a la primera temporada de Guardiola (08/09) per trobar una mala ratxa igual que l'actual. Al principi de la temporada van perdre al camp del Wisla (1-0) a la prèvia de la Champions, van perdre a Sòria (1-0) i van empatar amb el Racing a casa (1-1) a la Lliga. I entre el febrer i el març del 2009 van encadenar 5 partits sense guanyar: 2-2 amb el Betis i 1-2 amb l'Espanyol a la Lliga; 1-1 a Lió a la Champions; 4-3 al Calderón a la Lliga, i 1-1 a Mallorca a la Copa.

stats