Esports 21/06/2011

La familia Pozzo, amb lligams a Catalunya gràcies a Casals

Toni Garganté
2 min

BarcelonaCom que pràcticament tots hem collat algun quadre a la paret, potser val la pena explicar que la família Pozzo ha estat durant molts anys l'accionista més important de l'empresa fabricant de la marca de màquines de foradar i altres estris de bricolatge Casals. Efectivament, com passa amb centenars d'empreses, el nom correspon al fundador, Francesc Casals i Fransoy, que el 1881 va obrir un petit taller de peces de fosa. Pel que primer es va fer famosa l'empresa Casals va ser per la seva gamma de ventiladors, que ha mantingut fins avui.

El 1989 va entrar a l'empresa capital dels Pozzo, que va potenciar la línia de màquines elèctriques portàtils i va saber mantenir a ratlla la competència de multinacionals tan potents com Black & Decker i Bosch. Les fàbriques de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses i els magatzems i les oficines de Sant Joan Despí funcionaven a ple rendiment. Però a principis del segle XXI hi va haver la irrupció de les marques xineses i d'altres països asiàtics a preus rebentats, que van començar a envair Europa. Però la història es repeteix i la companyia va tornar a patir perquè no havia iniciat una política clara d'exportacions. La família Pozzo, que té la seva residència a Barcelona, on viuen des de fa anys, va començar un replegament progressiu de les seves posicions. Primer va ser la venda de la marca Freud a la competència, a Bosch. A finals del 2009, Taurus va adquirir un 75% de la filial de Casals que fabricava les màquines de foradar. Evidentment, el comprador es va quedar amb la marca i amb la cartera de clients. La resta del grup, és a dir, les fàbriques de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, es va quedar al marge de l'operació.

Mesos més tard, el juliol passat, va aparèixer el grup rus Interskol, que es va quedar amb un 51% del capital de la fàbrica de Ripoll, que encara tenia uns 60 treballadors. Finalment, al gener Aerolica, filial del grup France Air, es va quedar amb la majoria de Casals Ventilació, centrada en l'últim centre productiu de Sant Joan de les Abadesses. En aquest cas, la fabricació de sistemes de ventilació havia rebut l'impacte directe de la crisi de la construcció. Malgrat aquestes vendes, la família Pozzo s'ha mantingut en l'accionariat com a soci minoritari.

stats